2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Pengeélen címmel nyílt kiállítás Gébárton

Pengeélen címmel nyílt kiállítás Gébárton

2024. február 02., 12:10
Megnyitották a Pengeélen című vitrinkiállítást a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A tárlaton az elmúlt közel 100 évben készült régi és modern magyar bicskákból mutatnak be válogatást.

A tematikus összeállítás képet ad arról, milyen típusú vágóeszközöket használtak egykoron Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében. A különféle típusok – többek között a juhászbicskák - magukban hordozzák az eszközök felhasználásának a módját is.

Több ilyen tipizált feladatot is bemutatunk itt a tárlatban, amellett, hogy a kialakulástörténetet is. Többnyire az 1800-as évek végén alakultak ki ezek a mai tradicionális magyar bicskaformák, így például a fejes görbe, ami inkább az Alföldre volt jellemző, a maskara, ami inkább a Dunántúlra, volt jellemző, és hát vannak olyan speciális bicskák is, mint a szegedi halasbicska

- ismertette a részleteket Kiss-Molnár István, Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője.

A kiállítás anyagának nagy része I. Battay Előd gyűjteményéből származik. A válogatás egyik különlegessége, hogy egymás mellett láthatók a régi használati eszközök és mai változataik. 

A tradicionális bicskákat kontrasztba helyeztük a modern bicskákkal. Nagyon érdekes, hogy ugyanazzal a technikával és technológiával új alapanyagokat használtak fel, a mai kor szellemének megfelelő formákkal

- mutatott rá Kiss-Molnár István.

A gyűjtemény március 28-ig látogatható. Február 11-én tárlatvezetést rendeznek, amikor a bicskákhoz kapcsolódó históriákat is megismerheti a közönség.

Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

eENhIMec_8o
# Kapcsolódó galériák