2024.04.29., hétfő - Péter napja
facebook
Keresés
Páva minősítést kapott a zalaegerszegi Bibrics Táncegyüttes

Páva minősítést kapott a zalaegerszegi Bibrics Táncegyüttes

2023. november 16., 10:00
Újabb sikert könyvelhetett el a zalaegerszegi Bibrics Táncegyüttes.

November 10-én, a Hagyományok Házában tartották a mínősítő színpadi bemutatót. Majorosné Szabó Veronika és Majoros Róbert Cickom-cickom, valamint Varga János: Jaj, anyám a huszár című koreográfiával a Bibrics Táncegyüttes Páva minősítést kapott - tudtuk meg Rácz Petrától, a táncegyüttes művészeti vezetőjétől.  

A Páva minősítés célja egy, a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése. Ahogy a Páva védjegy a kézműves termékeken a magas színvonalat, a magyar népművészeten alapuló anyag-, forma-, technikaválasztást és funkcionalitást garantálja, úgy a népi előadó-művészetben is a Páva és Nagy Páva minősítés a megbízhatóságot, a szakmaiságot, a hagyományokhoz való hűséget és a legmagasabb színvonalat jeleníti meg.

A magyar kormány a 530/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében a népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésével - mint a néphagyománnyal foglalkozó egyetlen kiemelt nemzeti intézmény - a Hagyományok Házát bízta meg. A cím elnyerése kétlépcsős. Első lépésként az alkotásokat kell minősíttetni a Hagyományok Háza által szervezett Páva-minősítésen. Ha jelentkező már rendelkezik Páva, vagy Nagy Páva minősítésű alkotással, akkor második lépésként benyújthatja kérelmét a személyére, illetve együttesére vonatkozó minősítő cím elnyerésére - ismertette a folyamatot Rácz Petra.

Mint arról korábban írtunk, októberben kiemelt arany minősítést szereztek a XXI. Szivárvány Regionális Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Bükön.

Fotók: Bibrics Táncegyüttes/Facebook

# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek