2024.04.27., szombat - Zita napja
facebook
Keresés
Nyitott műhelygalériák – Húsvéti készülődés a kézműves alkotóházban

Nyitott műhelygalériák – Húsvéti készülődés a kézműves alkotóházban

2024. március 25., 16:02
Kézműves játszóházakkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal és gasztronómiai kínálattal várták a vendégeket a gébárti kézműves alkotóházban.

A programokat az ünnepvárás jegyében állították össze. A ház minden szegletében lázas munka folyt, a gyermekek a mesterek segítségével alkottak különféle ajándék- és dísztárgyakat.

Közeledik a húsvét, és hát most a vasárnapi rendezvényünket, a nyitott műhely galériák napját a húsvét ünnepköre köré szerveztük. Olyan tevékenységeket próbálunk itt megmutatni, illetve a gyerekeket bevezetni ezekben tevékenységekbe, amelyek szorosan kötődnek a húsvéthoz

- mondta el Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője.

Pozvai Andrea népi játékkészítőtől a tojásgyertya készítését, Dömötör Andrea népi iparművésztől pedig a tojásírást tanulták meg. A technológiát Emília is kipróbálta, míg testvére a másik aztálnál tésztát formázott. A ropogósra sült nyuszikalácsot haza vihették. A foglalkozáson megismerték a konyhai praktikákat, így otthon is gyúrhatnak, dagaszthatnak. A bolti helyett az itt szerzett tudásnak köszönhetően házi sütemény kerülhet az ünnepi asztalra.

Minden gyermeknek meg tudja tanulni, és nagyon örülök, hogy a szülőkkel jönnek, és beülnek az apukák, beülnek az anyukák, mert mindig azt gondolják, hogy ez egy olyan nagyon bonyolult dolog, és nehezen állnak neki, közben pedig egyszerű megcsinálni, elkészíteni. Hát az meg egy nagyon nagy öröm, amikor együtt készíti a szülő, a gyerek

- erről már Ollárné Zubor Beatrix, a Göcseji Étkek Ízek Értékek Egyesület oktatója beszélt hírportálunknak.

A szomszéd műhelyben nemeznyuszik, a kiállítóteremben pedig rongybabák készültek.

A Viseltük, most megmutatjuk, valamint a Pengeélen című időszaki kiállításokat csütörtökig még megtekinthetik a látogatók. Április 7-én a tavaszhoz kapcsolódó műhelyfoglalkozásokra várják a családokat.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

mC4pMZZ2mwI
# Kapcsolódó galériák