2024.07.27., szombat - Olga, Liliána napja
facebook
Keresés
Népzenei bemutató a Liszt-iskolában

Népzenei bemutató a Liszt-iskolában

2024. május 30., 14:55
Megrendezték a „Határok nélküli népzenei bemutatót” a Liszt Ferenc iskolában. A Humán Esély Nonprofit Kft. szervezésében mintegy 160 zalai és szlovén táncos lépett színpadra.

A zalaegerszegi szervezet és a Beltinci Kulturális, Turisztikai és Sportegyesület a Közös népzenekincs – közös bemutatók című pályázattal forrást nyert a Muravidék és Zala vármegye autentikus népzenéjének kutatására, illetve a folklór hagyományok megőrzésére.

A korábbi projektben – ami a Folk Music Heritage nevet viselte – az Interreg Magyarország Szlovénia együttműködési program támogatásával sikerült digitalizálni a muravidéki népdalkincs jelentős részét, viszont nem maradt idő ebben a projektben arra, hogy ezt be is mutassuk. A másik projekt – a szlovén kulturális és turisztikai intézettel együttműködésben – lehetőséget adott arra, hogy Beltinciben és Zalaegerszegen megszervezzük a népzenei találkozót

- emelte ki dr. Kovács Lajos projektmenedzser.

A Folk Music Show nevű program nagyrészt a zalaegerszegi intézmény képzésére épül. A gyermekek népzene-, illetve néptánc oktatása hosszú évtizedekre nyúlik vissza. A növendékek nagyon szép sikereket értek el, s mint szavaikból kiderült, a gyakorlást nem lehet elég korán kezdeni.

A hétvégén országos kisbokrétás táncos díjat nyertem. A táncot már a bölcsödében elkezdtem, és mindent szeretek a néptáncban

– mondta Tóth Szabolcs, a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola tanulója.

2021 óta táncolok. Nagyon szeretem, jó mozogni, és folytatni szeretném a néptáncot

– erről már iskolatársa, Burján András beszélt.

A gálán népzenei és néptánc együttesek – mások mellett a Csatári Népdalkör, a Völgyi Banda, a Körtánc Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kerka Táncegyüttes növendékeinek produkcióit láthatta a közönség.  A vendégek – a Beltinci Zeneiskola Muravidék Bandája – szlovén népdalokat adtak elő. A műsort közös fináléval zárták.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

R_SSQksx8MY