2024.05.16., csütörtök - Mózes, Botond napja
facebook
Keresés
Népi kézművesség – elkészült a digitális dokumentumtár

Népi kézművesség – elkészült a digitális dokumentumtár

2024. január 26., 14:10
Megjelent a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének kiadásában a Láss, ne csak nézz című online fotóalbum. A népi kézművességet és az alkotóműhelyeket bemutató digitális dokumentumkötetet a magyar kultúra napján, a www.ahazak.hu honlapon tették közzé.

Az országos egyesület felhívására - Törökszentmiklóstól kezdve Nyíregyházán át Csornáig - az ország szinte minden tájáról érkeztek pályamunkák. A beküldött 400 digitális fényképet fotó- és képzőművészekből, illetve néprajzosokból álló zsűri értékelte. Döntésük alapján közel kétszáz alkotás került a válogatásba.    

A kiadvány első részében néhány fotóval a magyar kultúra előtt tisztelgünk. A továbbiakban a helyszínek megnevezése mellett az adott térségben zajló tevékenységet, illetve az ott készült tárgyakat mutatjuk be

- mondta el hírportálunknak Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke.  

Az album anyagát gazdagítja többek között az a faliszőnyeg, amit a nemez tábor alkotói ajándékoztak a házigazdáknak. A nádudvari műhelygalériában készült fotográfián a korongozás, míg a székesfehérvári kézművesek házában a kosárfonás folyamatát örökítették meg.  

A kiadvánnyal az volt a célunk, hogy  kicsit jobban középpontba helyezzük azokat helyszíneket, ahol a magyarság kézműves hagyományait ápolják, tovább örökítik, illetve megújítják. Gyakorlatilag a mai világban az a legfontosabb, a népi mesterek munkái újra a napi használati tárgyaink közé kerüljenek

- fejtette ki Prokné Tirner Gyöngyi.  

A fotók nyomtatott változatából vándorkiállítást hoznak létre, melynek első állomása Zalaegerszegen lesz. Az egyesület tíz év után ismét a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban tart országos konferenciát. A tervek szerint a tárlatot a tanácskozás idején nyitják majd meg.

Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

dZDLU_VPaW4
# Kapcsolódó galériák