2024.05.07., kedd - Gizella napja
facebook
Keresés
Németh János 90. születésnapját ünnepelték a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben

Németh János 90. születésnapját ünnepelték a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben

2024. március 17., 10:05
90 éves lett Németh János Kossuth-díjas keramikus, szobrász, a Nemzet Művésze. A kerek születésnap alkalmából tárlata nyílt a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben, ahol Zalaegerszeg elöljárói köszöntötték. Az ünnepséget kulturális műsor színesítette.

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész játéka után Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a jubiláló alkotót. Először Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait olvasta fel, majd városvezetőként és jó ismerősként méltatta Németh Jánost és munkásságát.

Köszöntünk egy igazi, vérbeli lokálpatriótát is, hiszen aki ismeri Németh Jánost, az pontosan tudja, hogy ezer szállal kötődik Zalához, Göcsejhez, Zalaegerszeghez, ahhoz a földhöz, ahonnan soha nem akart elmenni. Azt gondolom, hogy az ő életútja, a megnyilatkozásai, a gondolatvilága nagyon jól tükrözi azt, hogy hogyan lehet valóban szívvel és lélekkel Zalaegerszeghez tartozni

- nyilatkozta portálunknak Balaicz Zoltán polgármester.

A város díszpolgárát tortával és vastapssal ünnepelte a népes közönség. A művész elmondta: soha nem fordult meg a fejében, hogy elhagyja szülőhelyét, mert itt érzi otthon magát, s itt alakult ki alkotói személyisége is.

Nálunk a családban kezdődött ez a mesterség. Volt egy cserépkályhás üzem, ami mellett volt a testvéreknek egy fazekasműhelye. Erről a műhelyről Malonyai Dezső néprajzkutató is írt: a kiadványaiban szerepelnek a családunk tagjai - a nagypapa például egy egész fejezetet kapott az ő cserépkályháival. Én gyerekkoromban itt nőttem föl, ezt szívtam magamba

- emlékezett vissza Németh János.

Az országosan is elismert művésznek a Göcseji Múzeumban állandó kiállítása van. Dr. Kostyál László, az intézmény tudományos igazgatója Németh Jánosnak a kultúrában betöltött szerepét méltatta.

Ő egyszerre keramikus-iparművész, szobrászművész és népművész. Mindegyik irányból teljes értékűen közelíthető meg a művészete, ezért azt gondolom, hogy talán a szintetizáló vagy szintetikus jelző érvényes rá leginkább

- húzta alá dr. Kostyál László.

A jubileumi tárlaton a szobrok és domborművek mellett Németh János rajzai is szerepelnek, melyeket az elmúlt 20 évben készített. A kiállítás május 25-éig látogatható.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

lfG0JXQLymE
# Kapcsolódó galériák