2024.07.27., szombat - Olga, Liliána napja
facebook
Keresés
Meseillusztrációkból nyílt tárlat Zalaegerszegen

Meseillusztrációkból nyílt tárlat Zalaegerszegen

2023. december 07., 12:00
Szegedi Katalin alkotásaiból nyílt tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A festőművész és mesekönyv illusztrátor az eredeti festmények mellett az általa tervezett bábokat is elhozta Zalaegerszegre. A rendezvényt Gimesi Dóra A tündér csizmája című meséjével nyitották meg.

A történet Medgyesi Anna bábszínész előadásában hangzott el, hozzátartozó képeket pedig kivetítőn mutatták be. A galérián is különleges látványvilág fogadta a látogatókat: Borsószem hercegkisasszony, Hófehérke, Tűzmanók és Ördögfiókák, csak néhány a népszerű alakok közül, melyeket Szegedi Katalin részletgazdag festményeken, illetve kollázsokon megjelenített. Ugyanakkor kizárólag olyan irodalmi műveket választ, melyek örökérvényű értéket képviselnek.

Csakis olyanokat vállalok el, amelyek jó mesék és egyszerre szólnak a gyerekhez és a szülőhöz. Tudjuk jól, hogy a mesék eredendően felnőtt műfajt képviseltek. Sok olyan könyv van a repertoárban, amelyet nagyon jó szívvel ajánlok felnőttek számára is. Boldizsár Ildikónak szinte az összes műve ilyen, illetve ifjú Gimesi Dóra dramaturgnak a munkái is számot tarthatnak a felnőttek érdeklődésére is.

- mondta el Szegedi Katalin festőművész.   

Közel száz kötetet illusztrált, köztük Finy Petra és Marék Veronika könyveit. Az alkotói folyamat mindig a művek kiválasztásával kezdődik. Hogy hiteles legyen, akár százszor is elolvassa az irodalmi művet. Álomszerű alkotásait korszakonként más-más technikával készítette. Kezdetben akvarellel  festett, majd áttért az akrilra, aztán a kollázsra. Mint fogalmazott, ez utóbbi tulajdonképpen egy részletgazdag, applikációval felruházott akril festmény. Az ezredforduló új korszakot jelentett pályafutásában: 2002-ben már a saját kötetéhez készített rajzokat. A történet Olaszországban kezdődött.

Soha életemben nem gondoltam, hogy valaha könyvet fogok írni. Teljes mértékben a professzionalizmus híve vagyok, én pedig grafikát tanultam, de ugye az élet máshogyan hozta. Pályakezdőként gyakran jártam Bolognában, a gyermekkönyvek seregszemléjén. Ott felfigyeltl rám egy német kiadó, aki azt mondta, hogy szívesen kiadnának egy könyvet tőlem, de csak akkor, hogyha magam írom a szöveget is. Ez nagy kihívás volt, de úgy döntöttem, megírom a mesét.

Így született meg az Álomcirkusz című kötet. A történethez képeket festett, és egy kicsi makettet is készített. Munkájának a következő évben, a bolognai könyvvásáron óriási sikere lett.

A német kiadó - párhuzamosan egy görög kiadóval - rögtön ki is adta ezt a könyvet. Aztán nyolc nyelven, köztük japánul is megjelent. A másik két szerzői kötetem is népszerű könyvpár lett, ennek a címe Lenka, az egyiknek, a másiknak pedig Palkó.

- jegyezte meg Szegedi Katalin.

Zalaegerszegen ez a két név ismerősen cseng. Lenka és Palkó kalandjait pár évvel ezelőtt a Griff Bábszínház mutatta be, Bartal Kiss Rita rendezésében és G. Szász Ilona dramaturgiájával. Az előadás tervezője ugyancsak Szegedi Katalin volt. Alkotásait összegző tárlat január 13-ig tekinthető meg a zalai vármegyeszékhelyen.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

# Kapcsolódó galériák