2024.05.19., vasárnap - Ivó, Milán napja
facebook
Keresés
Megrendezték a József Attila versmondó versenyt

Megrendezték a József Attila versmondó versenyt

2024. március 23., 13:20
Több, mint harminc diák jelentkezett a névadóról elnevezett városi versmondó versenyre, amit idén is a József Attila tagkönyvtárban rendeztek meg. A gyermekek két-két költeménnyel készültek a megmérettetésre.

A hagyományok, illetve a vetélkedő szabályai szerint a tanulók először a felhívásban megnevezett, József Attila művet szavalták el. A második fordulóban az egyéniségüknek és koruknak leginkább megfelelő, szabadon választott alkotással álltak a közönség elé.

A felkészülésben a szüleim segítettek. Ők nagyon sok verset ismernek, és nagyon jól tudják elmondani őket. Én akkor szerettem meg a verseket, amikor először tanultam és felmondtam őket

- mondta el Farkas Attila, a Dózsa György Magyar-Angol KTNY Általános Iskola tanulója.

A programsorozat több, mint félévszázados hagyomány a bibliotékában. A kezdeményezésnek köszönhetően a tanulók jobban megismerhették az irodalmi értékeket, emellett a tiszta, szép kiejtést is gyakorolhatták.      

A legtöbb gondot a kisiskolásoknak - de még a középiskolásoknak is, az élőbeszéd okozza. A magyartanárok felfigyeltek erre, támogatják és segítik őket abban, hogy versmondással, versek megtanulásával, ilyen programokban való részvételei javuljon a beszédkészségük. Mindamellett ezáltal műveltebbé válnak, az ismereteik is bővülnek, illetve közelebb kerülnek főleg a magyar irodalomhoz

– emelte ki Hartmann Miklós, a JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A könyvtár elsődleges célja, hogy felívja a figyelmet a versek szeretetére, valamint a szavalás élményére és szépségére – fűzte hozzá Csaplár-Nagy Franciska tagkönyvtárvezető.

Külön öröm számunkra, hogy nagy népszerűségnek örvend ez a programunk. Idén 11 iskolából 33 diák jelentkezett, hogy számot adjon tehetségéről. A versenyre 10-14 éves diákokat vártunk, kettő korosztályban

- hangsúlyozta Csaplár-Nagy Franciska.  

A produkciókat háromtagú zsűri értékelte. A legjobbak továbbjutottak a vármegyei döntőbe, amit április 13-án, a Deák Ferenc könyvtárban rendeznek.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

I8oKg0hymxM
# Kapcsolódó galériák