2024.05.06., hétfő - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
Megnyitották Németh Miklós grafikusművész kiállítását

Megnyitották Németh Miklós grafikusművész kiállítását

2024. március 19., 15:33
Megnyitották Németh Miklós grafikusművész kiállítását a Liszt Ferenc Általános Iskolában. A tárlaton fekete-fehér, figuratív, misztikus képekkel ismerkedhettek a diákok. A művekhez kapcsolódóan történetíró pályázatot is hirdettek.

Huszár Kata, 7. osztályos tanuló fuvolajátéka után Dienes Gyula, a Zrínyi Miklós Gimnázium művésztanára nyitotta meg a kiállítást. Mint elmondta, Németh Miklós dekoratív rajzai egyedi hangvételt képviselnek, melyek mögöttes jelentésére is érdemes odafigyelni.

Miklós egy egyedi hangvételű, nagyon kifejező, dekoratív formaelemekre építő grafikus, aki kimondottan a vonalra épít. A gondolatait nagyon burkoltan meg tudja fogalmazni, és látványos, attraktív rajzokat hoz létre

- nyilatkozta portálunknak Dienes Gyula művésztanár.

Az Iskolagaléria falait Összesen 14 grafika díszíti. A tárlat „Az egek meghasadtak az idők végeztével” címet kapta. A zalaegerszegi művész az élet értelmének kérdését több irányból közelíti meg.

Az egyik képemen egy kocsmarészlet látható, ami az égben játszódik. Záróra van, már feldobálták a székeket az asztalra. A távozó figura én vagyok, a nyitott ajtónál pedig a világűr van. Tehát a nagy semmiben van egy zárt tér, amiben az angyal és én szerepelek. Az angyal egy kövérkés kocsmáros, aki mosogatja el az üres söröskrigliket

- írta le egy művét Németh Miklós grafikusművész.

Az Iskolagalériát 2002-ben alapították, és azóta minden tanévben 4-5 kiállítást szerveznek. A képzőművészek, fotósok és népművészek alkotásai mellett a gyerekek műveit is rendszeresen kiállítják. A mostani tárlatot történetíró pályázattal egészítették ki.

Két képről levettük a címet azért, hogy a pályázat során a diákok történeteket írhassanak róluk. Fontos, hogy a gondolkodásukat elindítsuk. Egészen más az, amikor valamit leírunk, megfogalmazunk - nyilván akkor elmélyültebben figyeljük a képeket

- fogalmazott Horváth Zoltánné, a Liszt Ferenc Általános Iskola nyugalmazott tagintézményvezetője, az Iskolagaléria szervezője.

A megnyitó végén az iskola diákjai megajándékozták a vendégeket. A tárlatot április 29-ig iskolaidőben bárki ingyenesen látogathatja.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

c8c7CnhvgTM
# Kapcsolódó galériák