2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Megnyitották Garas Kálmán fotóművész kiállítását

Megnyitották Garas Kálmán fotóművész kiállítását

2024. január 20., 19:30
„Az idő megőrzése” című tárlat a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben látható. Ismert és elismert művészek portréit mutatja be, az alkotó 50 éves pályafutásának legjavát felvonultatva.

Tóth László zongoraművész játéka után Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész, Garas Kálmán régi barátja nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elmondta: a portrékon olyan példaképek, szellemi nagyságok jelennek meg, akikre szükségünk van, mert segítenek átvészelni az élet nehézségeit. Kiemelte: aki eljön megnézni a tárlatot, emelkedettebb lélekkel távozik.

Illyés Gyulának van egy híres mondása: »haza a magasban«, ami a magyar szellemiséget, a magyar lelkiséget, a szellemi hazát célozza meg. Tulajdonképpen ezt a szellemi hazát, a magyar szellemi életnek a jelentős képviselőit jeleníti meg ez a zalaegerszegi kiállítás így a magyar kultúra napján

- nyilatkozta portálunknak Tóth Csaba festőművész, a kiállítás kurátora.

Olyan nagyságok portréi láthatók a falakon, mint Weöres Sándor, Eszterházy Péter vagy Nagy László. Zalai származású művészek arcképeivel is találkozhatunk. Fekete György belsőépítész, Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, illetve Zóka Gyula operatőr és fotóművész egy-egy ihletett pillanatát szintén megörökítette Garas Kálmán.

Legyen örök az a pillanat, amit kiválasztunk a folytonos időből. Egy képen elmondani valamit egy emberről nagyon nehéz, de szép feladat és megoldható – talán látszik is a képeken, remélem

- tette hozzá Garas Kálmán fotóművész, akinek tavaly megjelent könyvét – mely még több portrét tartalmaz - Fűzfa Balázs irodalomtörténész ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A kiállítás Garas Kálmán alkotói tárlatvezetésével zárul, február 10-én.  

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

zoQQBp09bSU
# Kapcsolódó galériák