2024.04.29., hétfő - Péter napja
facebook
Keresés
Megnyílt ef. Zámbó István Kis életmű című tárlata Zalaegerszegen

Megnyílt ef. Zámbó István Kis életmű című tárlata Zalaegerszegen

2024. január 19., 18:18
Ef. Zámbó István Munkácsy-díjas képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Zalaegerszegen.

Ef. Zámbó István gyerekkora óta alkot. Az autodidakta, társművészetekkel is kísérletező művész Magyarország egyik leghíresebb művészeti társaságának, a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, illetve az Albert Einstein Bizottság zenekarnak is alapító tagja. Művei magán és közgyűjteményekben, kül- és belföldön egyaránt megtalálhatók. Jellegzetes stílusával, visszatérő szimbólumaival egyedi világot teremtett. Wehner Tibor művészettörténész szerint a jelenkori magyar művészet egyik kiemelkedő jelentőségű alkotója.

Mint mondta, ef. Zámbó István nagyon erőteljesen kötődik a tradíciókhoz, és itt elsősorban a szentendrei festészetre kell gondolni, nagyon  erőteljes újítást is végrehajtott művészetével, amely a különböző művészeti ágazatokat behálózza és szinte egyesíti. Itt a képzőművészetről, a zenéről, a költészetről, a látványművészetről, az akcióról, a performance-ról beszélhetünk.  

Ef. Zámbó István már csak ritkán vállal a mostanihoz hasonló felkéréseket, Zalaegerszeggel mégis kivételt tett. Jelezte: épp egy olyan sorozatot készít, ami kiadhatja egy kamarakiállítás törzsanyagát, ez látható Zalaegerszegen. Ezt egészítette ki régi és közepesen régi képekkel. Azért lett Kis életmű, mert minden életszakaszból válogatott néhányat.

A nemrég 74. életévét betöltő képzőművész munkásságáról jelenleg életmű-kötet készül, melynek összeállításában alkotótársai és barátai is részt vesznek. A zalaegerszegi kiállítás 2024. február 28-ig tekinthető meg.

Szöveg: Szigeti Éva

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

v6ucSIOFqhE
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek