2024.05.18., szombat - Erik, Alexandra napja
facebook
Keresés
Megnyílt a Neumann János életútját bemutató kiállítás a Zrínyi-gimnáziumban

Megnyílt a Neumann János életútját bemutató kiállítás a Zrínyi-gimnáziumban

2023. október 10., 09:15
Megnyitották a Neumann János életútját bemutató kiállítást a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. A tabló-sorozat keresztmetszetet ad a 120 évvel ezelőtt született világhírű feltaláló munkásságáról, aki a tudomány szinte minden területén eredményeket ért el.

A zsúfolásig megtelt tornacsarnokban a köszöntők után dr. Kovács László tartott előadást. A nagykanizsai Batthyány gimnázium volt fizika tanára és igazgatóhelyettese több Neumann-kötet és publikáció szerzője.  

Elsősorban mint matematikust, és mint a számítógép tudomány egyik legjelentősebb képviselőjét ismerik, de rengeteg más területen is kiemelkedőt alkotott. És a mai diákságnak az ő szorgalmát lehet példaként állítani, és csodálni ezt az elmét, mert azt mondják, hogy nincs hozzáfogható tudós a világon.

 - emelte ki dr. Kovács László, az ELTE SEK Fizika Tanszék nyugalmazott professzora.  

Neumann János a 20. század egyik legjelentősebb matematikusa volt. Megalapozta a modern számítógépek működési elveit és a játékelmélet kifejlesztésében is meghatározó szerepe volt. A prezentáció, valamint a tárlat anyaga további motivációt adott a gimnazistáknak. Szellemi öröksége kapcsolódik a gimnázium törekvéseihez, illetve tehetséggondozó programjához.  

Neumann korszakos zseni volt. Nagyon jó most ezt az előadást egy héttel a két magyar Nobel-díj bejelentés után meghallgatni. Mindhárom személyiség arra hívja fel a diákok figyelmét, és a mi figyelmünket is, mekkora felelősségünk van itt az iskolában, és arra is, hogy van lehetőség kemény munkával, tanulással világra szóló eredményeket elérni, és a társadalom, a barátaink és a környezetünk és az egész világ javát szolgálni.

 - erről már Schneider János, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója beszélt honlapunknak.

A Neumann Társaság tudománytörténeti vándorkiállítása október 13-ig tekinthető meg a Borbás-galériában. Ezekben a napokban folyamatosan érkeznek diákcsoportok a jubileumi év alkalmából rendezett tárlatra.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

scoKBTuq5pU
# Kapcsolódó galériák