2024.05.06., hétfő - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
Megnyílt a lendvai alkotók kiállítása a Göcseji Tudásközpontban

Megnyílt a lendvai alkotók kiállítása a Göcseji Tudásközpontban

2023. november 05., 12:02
Lendvai kézművesek munkáiból nyílt kiállítás a Göcseji Tudásközpontban. A Szlovéniából érkező vendégeket a város nevében Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó köszöntötte. A műsort az alapításának 25. jubileumát ünneplő Dobronaki Nótázók műsora színesítette.

A tárlaton a magyar nemzetiségi intézet kézműveseinek - Sabo Marijanak és Flisar Dorotejanak - alkotásait mutatják be. A használati tárgyak és díszek, illetve az apró játékfigurák természetes anyagokból, vesszőből és kukoricacsuhéból készültek – ismertette Gyurkac Bianca, a Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szakmai munkatársa.

A kukoricacsuhét nagyon nehéz a piacon beszerezni, ezért más megoldást kerestünk. Egy környékbeli fiatalember minden évben elveti a régifajta, nyolc soros kukoricát. A beérett termést kézzel takarítjuk be, majd a csövekről óvatosan lefejtjük a csuhét. Ügyelünk rá, hogy a levelek épek maradjanak, ugyanis ebből tudnak a kézműveseink ilyen gyönyörű tárgyakat készíteni.

 - fűzte hozzá Gyurkac Bianca.

Sabo Mirjan 2006-óta foglalkozik kézművességgel. 

Abban az időszakban munkanélküli voltam, ekkor adódott egy lehetőség, hogy megtanuljam ezt a mesterséget. Az elején nem volt könnyű, de mikor az alapot - a sodrást - elsajátítottam, már könnyebben ment. Az alkotásról pedig azt vallom, szívvel-lélekkel kell csinálni.

- fogalmazott Sabo Marijan.  

A tárlatnak otthont adó tudásközpont tavaly tavasszal nyitotta meg kapuit. A házat a Göcseji Kézműves Egyesületnek köszönhetően sikerült megtölteni tartalommal: mesterségbemutatókat, szakköröket, tanfolyamokat szerveztek kicsiknek, nagyoknak.

Ezt teszik a lendvai kézművesek is a határon túl. A két egyesület között nagyon jó kapcsolat alakult ki. Ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgoznak, azonosak a hagyományaink, ami ennek a kiállításnak a megrendezéséhez is alapot adott.

- erről már Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója beszélt honlapunknak.  

A szolvén kézművesek tárlata november 23-ig tekinthető meg a zalai vármegyeszékhelyen.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

rB3O1qtnIM0
# Kapcsolódó galériák