2024.05.12., vasárnap - Pongrác napja
facebook
Keresés
Megkezdődött a Cziffra Fesztivál

Megkezdődött a Cziffra Fesztivál

2024. április 26., 12:00
Megkezdődött Pély Barna Duo koncertjével a Cziffra Fesztivál a Korona Szalonban. A világhírű zongoraművész 1983. március 17-én a zalaegerszegi sportcsarnokban 2 ezer ember előtt játszott. Ennek emlékére tavaly hangversenyt szerveztek. A nagy sikernek köszönhetően idén háromnapos rendezvénysorozatra várják a közönséget.

Bakó István szaxofonon, Pély Barnabás pedig zongorán játszott. Az estet Petőfi Sándor megzenésített versével nyitották, majd az Artisjus-díjas zenész saját szerzeményeivel, illetve külföldi dalok feldolgozásával lépett a közönség elé.

Klasszikus zenészként nőttem föl, és mindig nagyon közel voltam a hangszerekhez. Nyolc évig hegedültem, aztán autodidakta módon elkezdtem zongorázni, majd elkezdtem zongoraórákat venni. Ezek felidézik a régi gyerekkori emlékeket, amikor egy vonószenekarban hegedültem, klasszikus zenét hallgattam és a főiskolán klasszikus zenét tanultam. Ezek olyan értékeket idéznek fel bennem, amihez ma is ragaszkodom

- fogalmazott Pély Barnabás.

A programsorozatot mesterkurzusokkal folytatják. A vármegye minden szegletéből érkeznek tehetséges fiatalok a zeneiskolába, akik elismert zongoraművészek előtt játszanak. 

Ez egy nagyon szép misszió. A Cziffra Fesztivál nemcsak koncerteket szervez, hanem felkarolja a fiatalokat azzal, hogy díjakat osztanak ki tehetségeseknek, tanítják őket. Kodály országában azt a nemes célt próbálják folytatni, amit Kodály Zoltán elindított, a Cziffra Fesztivál és a Fesztivál Akadémia keretein belül is. Ez egy nagyon nagy dolog, és örülünk, hogy Zalaegerszeg és Zala vármegye is részese lehet ennek

- erről már Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység-vezetője beszélt.

Pénteken este Vida Mónika Ruth, és Lugosi Ali a Korona Szalonban ad koncertet. A fesztivált szombaton este Balázs János és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas művészek Brahms-estje zárja a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

iOcYVR-GzW8
# Kapcsolódó galériák