2024.04.27., szombat - Zita napja
facebook
Keresés
Megjelent a Zalaegerszeg védett természeti értékei című kötet

Megjelent a Zalaegerszeg védett természeti értékei című kötet

2023. szeptember 01., 12:35
Megjelent Illyés Zoltán és Gál Szabolcs Zalaegerszeg természeti értékeit bemutató kötete. A színes képekkel illusztrált kiadványban közel 190 védett növény-, gomba- és állatfajról adnak részletes leírást.

A kutatás 2010-ben, a keleti, illetve délkeleti városrész feltérképezésével kezdődött. A természetismereti foglalkozásokon és kirándulásokon sok új és érdekes egyedre bukkantak. Az eredményt a 2018-ban kiadott tanulmányban összegezték.   

Az első kötet megjelenése után további védett fajokról szereztünk információkat. Ez azonban nem lett volna elegendő a második könyvhöz, ezért úgy döntöttünk, hogy kiterjesszük a kutatást a város egész területére. Munkánkat negyven adatközlő segítette, akik túrázás közben megfigyelték a lepkéket, rovarokat és a madarakat és fotóval dokumentálva gyűjtötték a fajokat.

- ismertette a részleteket dr. Illyés Zoltán biológus.

Az olvasók 25 növény-, 158 állat-, valamint 4 gombafajt ismerhetnek meg. A hiánypótló tanulmányban az ismeretterjesztés mellett a növény- és állatvilág védelmére is felhívják a figyelmet.  

Zalaegerszegiként nagyon fontos felelősségünk ismerni a védett fajokat. Természetvédelmi értékkel rendelkező, országosan ritkuló élőlényekről van szó. A védett fajokat a kertünkben, a saját tulajdonunkban levő területeken is meg kell őrizni.

- emelte ki dr. Illyés Zoltán, aki egyben természetvédelmi szakértő.

A zalai vármegyeszékhely változatos és gazdag természeti kincseiről szóló albumhoz a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban és a Mindszentyneum könyvesboltjában lehet hozzájutni.  

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

v-d1HViXqtI
# Kapcsolódó galériák