2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
Krosnóban nyitják meg Németh János legújabb kiállítását

Krosnóban nyitják meg Németh János legújabb kiállítását

2023. augusztus 16., 14:15
Németh János, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas keramikus munkáiból nyílik tárlat a krosnói Kézműves Múzeumban. A lengyel közönség augusztus 18-tól szeptember végéig tekintheti meg a zalaegerszegi alkotó életműkiállítását.

A lengyelországi történelmi települést és Zalaegerszeget testvérvárosi kapcsolat fűzi össze. Ennek egyik fontos láncszeme a Göcseji Múzeum, illetve a krosnói intézmény között létrejött együttműködési megállapodás.   

Folyamatosan kiállítás-cserékkel, tanulmányutakkal és egyéb találkozási fórumokkal tartjuk életben ezt a kapcsolatot. 

- mondta el dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója.  

A kiállítás anyaga - közel félszáz műtárgy – már megérkezett Krosnóba. A szobrok, domborművek és grafikák jelentős részét most láthatja először a közönség. A pénteki tárlatmegnyitóra nagy várakozással készülnek.  
 
Németh János állandó kiállítása 2010-ben nyílt meg a zalai vármegyeszékhelyen. A galériában látható művek több évtizedes munkásságáról adnak keresztmetszetet. Több köztéri alkotása Zalaegerszeg tereit és építményeit díszíti. 

A felújítás előtt álló belvárosi épület homlokzatára kalapos céhmestert ábrázoló dombormű kerül majd. A Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász-keramikus a vázlatokat megrajzolta, tervei szerint évvégére a műalkotás is elkészül.

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

qvePTeW9QRE
# Kapcsolódó galériák