2024.05.06., hétfő - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
Kriminális nők – lendületben az új nemzedék

Kriminális nők – lendületben az új nemzedék

2024. április 24., 12:32
Krimiírók a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Virágkorát éli a bűnügyi történetek világa, s az utóbbi időben több olyan női szerző megjelent, akik írásaikkal tovább népszerűsítették a műfajt. A zalaegerszegi találkozón négy olyan alkotó vett részt, akik regényeikkel új hangokat, új témákat hoztak a nyomozás világába. A Cserháti Éva által moderált beszélgetés résztvevői Mészöly Ágnes, Patkó Ágnes és Szlavicsek Judit voltak – valamennyien krimiírók. Cserháti Éva író, műfordító, a magyar Krimifesztivál egyik főszervezője szerint a fő szempont továbbra is a szórakoztatás. Mint mondta:

A jó krimi változatos. Van olyan jó krimi, ami szelíd és kedves, mint a cozy crime story, van olyan jó krimi, ami akciódús, az is jó krimi, ami lassan bontakozik ki, ami klasszikus. A jó krimi az, amiben az olvasó élvezetet és szórakozást talál.  

A meghívott szerzők örömmel fogadják a hasonló alkalmakat. Ösztönzi őket, ha írástechnikáról, írói szokásokról, rejtélyekről vagy épp áldozatokról beszélhetnek. Szlavicsek Judit Hévízen él. A Légy/ott és a Hullámsír című balatoni krimijeivel robbant be a köztudatba, és a Viharcsapda című pszichothrillert is ő jegyzi. A zalaegerszegi Médiacentrumnak azt mondta:  

Nekem mindig inspiráló kollégákkal beszélgetni, pont azért, mert egy csomó inspirációt kapok tőlük, illetve nagyon érdekes, hogy ugyanarra a kérdésre gyökeresen más válaszokat szoktunk adni. Ez is mutatja, hogy szó nincs arról, hogy a magyar krimi egy kaptafára megy. A női krimi is nagyon sokszínű és mi is egyébként teljesen más hangon szólalunk meg, és nekem szerzőként nagyon izgalmas dolog, amikor együtt leülünk egy pódiumra.  

A zalaegerszegi találkozó jó hangulatban telt. Az eseményt egy játékkal színesítette a moderátor, amivel a közönséget is bevonta a beszélgetésbe. A program dedikálással zárult.  

A Zalaegerszegi Televízió Kultúrkör című magazinműsorában bővebb összefoglalót láthatnak a rendezvényről, ahol valamennyi krimiíró megszólal: ez április 26-án 18 óra 30 perckor tekinthető meg.   

Szöveg: Szigeti Éva 

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

FvgW0Bj-DEE
# Kapcsolódó galériák