2024.05.02., csütörtök - Zsigmond napja
facebook
Keresés
Könyvbemutató és felolvasóest a Korona Szalonban

Könyvbemutató és felolvasóest a Korona Szalonban

2024. március 05., 12:02
Bemutatták Bán Mór Hunyadi-sorozatának legújabb kötetét a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület rendezvényén, a Korona Szalonban. A szerzővel Stárics Roland, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese beszélgetett. A műből Kádár L. Gellért színművész olvasott fel részleteket. A közönséget a kulturális-közéleti klub elnöke, Böjte Sándor Zsolt köszöntötte.

A közösség a magyar kultúrához, illetve nemzeti értékekhez kapcsolódó programokkal szólítja meg a zalaegerszegieket. A tematikához jól illeszkedik az ország 15. századi sorsfordító eseményeit, ezen belül a török sereget megállító hadvezér életútját dokumentáló regény.

Hunyadi a magyar nemzet, a magyar történelem nagyon-nagyon fontos ikonikus személyisége. Nagyon fontos számomra is - és úgy gondolom, mindannyiunk számára -, hogy minden egyes időszaknak, minden évszázadnak legyenek olyan hősei, akire a magyarság felnézhet

- mondta el Böjte Sándor Zsolt, a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület elnöke.

A regényciklus első kötete tíz éven át tartó kutatómunka után, 2008-ban jelent meg. Az író hiteles képet ad a Zsigmond korabeli Magyarországról, valamint Hunyadi János történelmi szerepéről, aki tudásával és a katonai rátermettségével teremtette meg az ország biztonságát.

Egy kicsit jellemzi mindez azt a korszakot, ami szerintem az egész történelmünket általában; az összefogás szükségessége, a széthúzás folyamatos jelenléte, és mindaz, ami benne van a mi történelmünkben. Egy olyan családról beszélünk - egy család három nemzedékéről - amely felvonultat mindent. Benne van a semmiből felemelkedő hős, Hunyadi János, aki valóban, nagyon alacsony sorból emelkedik a bárók rangjára, sőt ugye ország kormányzójaként uralja a magyar királyságot. A fia, Mátyás király, az írástudatlan lovag fiaként, Európa legműveltebb uralkodójaként, nem csak hogy az ország biztonságát tartja fönt, de létrehoz egy reneszánsz királyságot  

- erről már Bán Mór író, a Hunyadi-könyvsorozat szerzője beszélt hírportálunknak.

A száz évet átölelő családtörténet Hunyadi Jánost és Hunyadi Mátyást példaként állítja az utókor elé. A forrásanyagból, valamint a történészek feldolgozásaiból szerzett ismeretek Bán Mórt arra ösztönözték, hogy ezt a tudást megossza az olvasókkal. Tervei szerint a sorozatot két újabb kötettel folytatja.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

RQKTsfQeuZM
# Kapcsolódó galériák