2024.04.27., szombat - Zita napja
facebook
Keresés
Könyvbemutató a bibliotékában

Könyvbemutató a bibliotékában

2024. március 27., 15:25
Bemutatták Göncz László A Muravidék útja a Délszláv királyságba című kötetét a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A szerzővel Kiss Gábor főkönyvtáros beszélgetett, a monográfiát pedig Paksy Zoltán ajánlotta az olvasók figyelmébe.

A több, mint ötszáz oldalas, térképekkel és archív fotográfiákkal illusztrált kiadvány a Muravidék első világháború utáni történetéről ad átfogó képet.  

Ez egy hiánypótló mű, hiszen bármilyen furcsán hangzik, a trianoni békeszerződés körüli eseményeknek már könyvtárnyi irodalma van, mégis ez a tájegység eddig valahogy kimaradt ebből. És most a Göncz László munkájából ezt tulajdonképpen mondhatnám teljeskörű feltárásra került, és egy kiváló összefoglaló történészi munka született

- emelte ki dr. Paksy Zoltán főlevéltáros.

Göncz László hosszú évtizedek óta kutatja a muramenti, főként szlovének lakta vidék történetét. Különböző folyóiratokban több, mint tíz tanulmányát tették közzé. Az első világháborút lezáró, 1919-es versailles-i békediktátum századik évfordulója újabb forrásanyag gyűjtésére ösztönözte.   

A levéltári források soha nem lesznek teljes mértékbe kiaknázva. legalább 30-40 ezer olyan egységről beszélünk, amelyet az elmúlt 25-30 esztendőben tanulmányoztam. Ezek jelentős része erre a korszakra vonatkozik, és akkor még nem beszéltem a korabeli sajtóról, a szakirodalomról, a szlovénről és a magyarról. Ennek a monográfiának az a sajátossága, hogy mindkét oldal szakirodalmát, forrásanyagát magába foglalja

- mondta el Göncz László, a kötet szerzője hírportálunknak.

Paksy Zoltán szavai szerint a történész egyszerre tudta autentikusan feltárni a Magyarország és Szlovénia történeti forrásait. Ehhez a több évtizedes munkakapcsolat során a zalai közgyűjtemény is segítséget nyújtott. Mint a főlevéltáros fogalmazott, a széleskörű kutatómunkának köszönhetően sikerült hitelesen dokumentálni az 1918 októberétől 1919 augusztusáig tartó időszakot.   

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Jzuqg0Serus
# Kapcsolódó galériák