2024.04.28., vasárnap - Valéria napja
facebook
Keresés
Kazamata színház – Kamaraszínházi fesztivál kezdődik a Göcseji Múzeum pincéjében

Kazamata színház – Kamaraszínházi fesztivál kezdődik a Göcseji Múzeum pincéjében

2024. március 28., 12:05
Rendhagyó helyszínen, a Göcseji Múzeum pincerendszerében szervez kamaraszínházi előadás-sorozatot a ZAZEE Kulturális Egyesület. Céljuk, hogy az alkotásokat új közegbe helyezzék, s ezáltal különleges élményt adjanak a közönségnek. A következő hónapokban összesen négy – klasszikus és kortárs – darabot mutatnak be.

A ZAZEE Kulturális Egyesület rendszeresen kísérletezik azzal, hogy a művészetet szokatlan környezetbe helyezi. Ötletgazdagságukat jelzi például, hogy rendeztek már be közösségi könyvtárat egy telefonfülkében. A mostani kezdeményezésük is ebbe a sorba illeszkedik.

Szerveztünk így művészeti fesztiválokat ruhagyárban, textilgyárban, irodaházban, az egykori MMIK-ban és az egykori HEMO épületében, de rendeztünk kocsmazene-turnét vendéglátóipari helyeken, éttermekben, kiskocsmákban

- nyilatkozta portálunknak Wettstein Tamás, a ZAZEE Kulturális Egyesület elnöke.

A Kazamata színház egy kamaraszínházi fesztivál, melynek részeként klasszikus és kortárs műveket egyaránt láthat a közönség. A szervezők a 21. század embere számára könnyen befogadható, elgondolkodtató és izgalmas darabokat állítottak össze.

Büszkék vagyunk rá, hogy klasszikus és kortárs merítésből egyaránt olyan modern előadásokat tudunk elhozni budapesti, győri, székesfehérvári és egy zalaegerszegi alkotóműhelyből is, amik nagyon izgalmasak

- tette hozzá Nadrai Róbert, a ZAZEE Kulturális Egyesület alelnöke.

A helyszínként szolgáló Göcseji Múzeumot 2018 és 2022 között teljesen felújították. Ennek során a pincerendszer is megújult, ám sokáig nem tudták, hogyan lehetne ezt a teret jól hasznosítani. Az intézmény örömmel csatlakozott a ZAZEE kezdeményezéséhez, mert fontosnak tartják a múzeum és a különböző közösségek együttműködését.

Az elmúlt években megváltozott a múzeumnak a definíciója, és nagyon hangsúlyos lett a közösség, a helyi közösségek szerepe – az, hogy a múzeumok a közösséggel együtt, a közösségért dolgozzanak. Azt hiszem, hogy globalizálódó világunkban nagyon fontos szerepe a múzeumoknak, hogy a helyi közösséget, a helyi kultúrát támogassák

- hangsúlyozta Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

Az első előadás a Dante Pokla lesz április 18-án, majd májusban és júniusban újabb darabokkal várják a közönséget. Jegyeket kizárólag online, a ZAZEE Kulturális Egyesület honlapján keresztül lehet beszerezni. Mivel a tér 50 fő befogadására alkalmas, ezért érdemes időben jegyet váltani – figyelmeztetnek a szervezők. Amennyiben a fesztivál sikeres lesz, ősszel várható a folytatás.

Szöveg: Soós Aliz

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

cBZpkTcNFtM
# Kapcsolódó galériák