2024.05.15., szerda - Zsófia, Szonja napja
facebook
Keresés
Jubileum - 60 éves a József Attila Városi Tagkönyvtár

Jubileum - 60 éves a József Attila Városi Tagkönyvtár

2023. szeptember 05., 12:49
Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a József Attila Városi Könyvtár. A jubileumról megemlékeztek a bibliotékában, melyen az intézmény egykori és jelenlegi dolgozói, illetve a város vezetői is képviseltették magukat.

Az elmúlt évek történéseit, legszebb emlékeit elevenítette fel dr. Gyimesi Endre, a könyvtár egykori vezetője. Mint mondta, 1963-ban Nyakasné Túri Klára vezetésével – akkor még a gyermekeket középpontba helyező közösségi létesítményként indult a 60 éves múlttal rendelkező közgyűjtemény. dr. Gyimesi Endre kiemelte: a város szellemi életében meghatározó szerepet betöltő teret kívántak létrehozni.

Ezt a gyerekeknél már korábban is sikerült megvalósítani, aztán a felnőtteknél és a középiskolásoknál ebben az időben nagyon sok pódiumelőadással, író-olvasó találkozókkal, a könyvanyagnak a speciális kiegészítésével és számtalan más olyan könyvtárspecifikus anyaggal, ami azt hozta, hogy végülis a könyvtár tényleg a szellemi élet egyik központja lett.

- tette hozzá Zalaegerszeg díszpolgára.

Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán. A polgármester a jelenlegi és egykori dolgozók, valamint vezetők áldozatos, fontos és hasznos munkáját méltatta.

1981 óta itt működik a landorhegyi városrészben, a Városi Művelődési Központ épületében, és azt hiszem, hogyha visszatekintünk az elmúlt 60 évben a mindenkori igazgatókra, az itt dolgozókra, arra a betöltött küldetésre, hogy a kultúrát ápolják és átadják, akkor azt kell, hogy mondjuk, 1963-ban a lehető legjobb döntést hozták meg elődeink.

- hangsúlyozta a polgármester.

A könyvtárosok az elmúlt 60 év régi olvasmányélményeit is felelevenítették. Emellett egy úgynevezett „selfie-pontot” alakítottak ki, ahol József Attilát kedvenc kávézójában ábrázolják.

A visszaemlékezések és köszöntők mellett kollégáinkkal egy szubjektív fotókiállítással is készültünk, melyen munkatársaink egy kicsit más szerepkörben láthatóak. Az elmúlt 60 évről könyvajánlót is készítettünk, amelyben olyan könyveket gyűjtöttünk össze, mely egy adott évben népszerűségnek örvendett. Ezeknek a könyveknek a borítóit összegyűjtöttük egy kiadványban.

- tájékoztatott Csaplár-Nagy Franciska tagkönyvtárvezető.

Az ünnepségen átadták a Magyar Irodalomtörténeti Társaság idei közművelődési díját. Ezt dr. Gyimesi Endrének ítélték oda, amit az országos alelnök nyújtott át.

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

cn4GGSya__c
# Kapcsolódó galériák