2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Habán korsó és tál a hónap műtárgya

Habán korsó és tál a hónap műtárgya

2024. február 09., 12:42
Elhelyezték a hónap műtárgyát a városházán. Ezúttal a Göcseji Múzeum gyűjteményéből habán korsó és tál került a földszinti vitrinbe.

A leletek 1976 és 1978 között, a Lenti várnál végzett régészeti feltáráson kerültek elő.

Általában régészeti ásatásokon szoktunk habán kerámiákat találni, ezekből kisebb töredékek kerülnek elő. Vándor Lászlónak nagyobb szerencséje volt, nagyobb töredékeket talált, melyek kiegészíthetők voltak. A restaurált tárgyak szépen példázzák, hogyan is nézett ki ép állapotában ez a két edény. Ezekről annyit érdemes még tudni, hogy nem általánosan használt hétköznapi kerámia edényekről van szó

- mondta el Orha Zoltán, a Göcseji Múzeum régész-muzeológusa.

Az úgynevezett fajansz kerámiát a 16-17 században a főúri udvarokban használták. A tárgycsoport az olasz Faenza városáról kapta a nevét. Magyarországon az 1577 után menekült protestáns habán fazekasok honosították meg.

Ez egy úgynevezett ónmázas technika. Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy az edény tejfehér alapot kap, és arra kerül a színes, általában reneszánsz hagyományokon nyugvó virágminta. A színhasználat is jellemző, nagyon gyakori a sárga, a kék, a lila és a zöld szín, ez a négy az, ami gyakorta előfordul

- fűzte hozzá Orha Zoltán.

A restaurált tárgyakon jól látható a dátum: a korsó 1692-ben, a tál pedig 1680-ban készült. A fényes felületű, ónmázas technológia, illetve az itáliai ízlést tükröző díszítés a népi kerámiára is nagy hatást gyakorolt.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

cJycCks_O8E
# Kapcsolódó galériák