2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Formabontó tárlatvezetés a Göcseji Múzeumban

Formabontó tárlatvezetés a Göcseji Múzeumban

2024. március 13., 17:50
Kilenc hölgy különleges életútját mutatja be a Göcseji Múzeum NŐnek lenni akkor című, időszaki kiállítása. Az ikonikus személyiségeket formabontó tárlatvezetéseken is megismerhette a közönség, akiket most ötórai teán láttak vendégül.

A muzeológusok azt kérték, aki teheti, hozzon magával olyan dokumentumot és történetet, ami kapcsolódik a kiállításhoz. Ezek a korabeli újságcikkek és fényképek, valamint a visszaemlékezések is azt igazolják, hogy a szebbik nem képviselői meghatározó szerepet töltöttek be a múlt századan Zalaegerszeg, illetve a megye életében. A nyugdíjas ének-zene tanár és Sárosi Évi az első tánclépéseket Farkasovszky Teri nénitől tanulta. Ez a gyermekkori fotó pedig Saly Viktorné műtermében készült.

Gyakran mentünk fényképeszkedni a Salyékhoz. Nálunk ez születésnapkor, névnapkor, hagyomány volt, hogy megörökítsék az ünnepeket.  A Balanka néni – Fráter Blanka - meg tanított engem az óvodában. Akkor számunkra idősnek tűnt,  de nagyon kedves néni volt

- idézte fel Gergelyné Sárosi Éva.

Gyönyörű emlékeim vannak. Farkasovszky Teri néni a nagymamáék melletti házban lakott. Engem is ő tanított táncolni

- fűzte hozzá Nagy László János pedagógus.

A múltidéző rendezvényt a látogatók kezdeményezték. Voltak, akik a kezdetektől támogatták az intézmény törekvését. 

Találkoztam olyan hölgyekkel, akik adatközlők voltak. Segítettek. például Háry Emma életének minél teljesebb feltárásánál, és bizony nagyon sok olyan információt kaptunk tőlük, amelyeket a korabeli forrásokból nem tudtunk volna összegyűjteni. Nagy segítség volt például, hogy a megmaradt fotóanyagot tudtuk azonosítani

- erről már Béres Katalin, a Göcseji Múzeum főmuzeológus beszélt hírportálunknak.

A kiállítás május végéig tekinthető meg a közgyűjteményben. A következő hetek rendhagyó tárlatvezetésein a kiállításban szereplők mai megfelelőivel, óvó-, költő- és védőnővel, valamint iskolaigazgatóval találkozhatnak a múzeumbarátok.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Q0APkMokZyU
# Kapcsolódó galériák