2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Festménybemutató a Göcseji Múzeumban

Festménybemutató a Göcseji Múzeumban

2024. február 08., 13:55
Bemutatták Apponyi Albert restaurált portréját a Göcseji Múzeumban. Laczkó Gyula alkotását 80 esztendővel ezelőtt, a Kazinczy téri városháza nagytermében láthatta utoljára a zalaegerszegi közönség.

Az egykori vallás- és közoktatási miniszternek 1906-ban Zalaegerszeg díszpolgári címet adományozott – idézte fel köszöntőjében Balaicz Zoltán  polgármester. Az életnagyságú kép elkészítésével 1933-ban - Apponyi Albert halála után – a Bakon élő művészt bízta meg a közgyűlés. Az olajfestmény történetét Kostyál László művészettörténész ismertette.

A képet 1936. június 28-án Pehm József - későbbi Mindszenty bíboros, akkori zalaegerszegi apátplébános - ünnepi beszédével avatták fel. Az olajfestmény 1945-ig a Kazinczy téri városháza nagytermét díszítette. Az ötvenes évektől Apponyi már kevésbé volt elismert személyiség, az ülésteremben már nem volt kívánatos az ő portréjának az ottléte, ezért a képet kivágták a keretből és eltávolították

- mondta el hírportálunknak dr. Kostyál László.

A testület az 1960-as évek végén elköltözött, az üresen álló épületet a Göcseji Múzeum 1971-ben vette birtokba. A hengerbe tekert vásznat a muzeológusok a padláson találták meg.

Ezt követően hosszú időn keresztül a múzeum raktárában hevert. Nagyon rossz állapotban volt, senki nem tudta az eredetét sem a jelentőségét. Erre csak a közelmúltban derült fény.

- fűzte hozzá a művészettörténész.

A műtárgyat a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával Károlyi Anna Szombathelyen restaurálta. A felújított képet Apponyi Albert halálának 91 évfordulóján állították ki a zalai vármegyeszékhelyen.    

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

9qeAGsHs9_Q
# Kapcsolódó galériák