2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Érzelmes geometria - Jankowski Ryszard munkáiból nyílt tárlat a Gönczi Galériában

Érzelmes geometria - Jankowski Ryszard munkáiból nyílt tárlat a Gönczi Galériában

2024. április 12., 14:30
Megnyitották Jankowski Ryszard Érzelmes geometria című tárlatát a Gönczi Galériában. A kisplasztikák, grafikák és a kályhacsempék a keramikusművész csaknem félévszázados pályafutásának egy-egy szeletét mutatják be.

A látogatókat egy letisztult formavilág fogadja. Németh János, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett keramikusművész az alkotásokban a sajátjához hasonló elemeket fedezett fel. 

Van egy egységes arculata az egész kiállításnak, és még egy fontos dolgot szeretnék kiemelni; én formaelemekből, gömbökből, kúpokból, csövekből kezdtem el építkezni. Nagyon örülök, hogy most látok itt egy másik olyan alkotót - akit ugyan közelről ismerek, és kedvelek és szeretek - akit ugyanezt csinálja tulajdonképpen. Ugyanazt látom, hogy ezek a formaelemek gyönyörűen, tisztán össze vannak építve. Egyszerű, tiszta szobrok, amik önállóan megszólalnak

- fogalmazott Németh János Kossuth-díjas keramikusművész.

A lengyel származású iparművész több évtizede él Magyarországon. 1983-ban a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd 1997-ig a Zalakerámiánál dolgozott tervezőként. Műveit, közöttük a művészi értékű kályhacsempéket az egykori elnök-vezérigazgató, Katona György ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Kályhacsempékből ő csodálatosakat alkotott. Több iparművészt is felvettem a céghez, először mindig megnéztem a kezüket. A keramikus kezének ugyanis érezni kell, hogy kerámiával dolgozik. Jankowski Ryszard személyében egy rendkívül korrekt embert ismertem meg. A mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyok vele, mint művésszel, mint emberrel

- hangsúlyozta dr. Katona György mérnök-közgazdász.

A kisplasztikák néhány esztendővel ezelőtt, a világjárvány idején készültek. Hosszú időn át csak vázlatrajz formájában léteztek.

A pandémia idején elővettem ezeket a skicceket, amiket korábban rögzítettem. Ebben az időszakban arra is jutott időm, hogy ezeket megcsináljam. Ahogy elkészültek a szobrok, sorba jöttek az új ötletek

- mondta el hírportálunknak Jankowski Ryszard keramikus iparművész.

A tárlat május 14-ig tekinthető meg a Keresztury művelődési központban keddtől péntekig 10-18, szombaton pedig 9 - 13 óráig.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

ZvfPNrWbBj0
# Kapcsolódó galériák