2024.05.06., hétfő - Ivett, Frida napja
facebook
Keresés
Értékek Európája – Vándorkiállítás a Mindszentyneumban

Értékek Európája – Vándorkiállítás a Mindszentyneumban

2024. március 22., 16:15
Megnyitották az Értékek Európája című vándorkiállítást, majd pódiumbeszélgetésre invitálta az érdeklődőket a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja. A kilenc tablóból álló installációt az országban elsőként Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban mutatták be. A rendezvényt Süle Zsolt, a Mindszenty iskola növendékének szavalata színesítette.

A tárlatot Gaal Gergely ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az egyik plakáton három történelmi személyiség - Robert Schuman francia, Konrad Adenauer német és Alcide De Gasperi olasz politikus – portréja látható. A második világháború után fogalmazták meg, hogy az európai nemzeteknek békésen együttműködve kell felépíteni egy közös jövőt.   

Ez egy békegondolat volt, és úgy gondoljuk, hogy most, amikor, háború fenyegeti a világot - sajnos az európai földrészen is háború van - akkor emlékeztetni kell arra, hogy az Európai Uniót a békevágy hozta létre. Kereszténydemokrata alapokon indult el, ezért mi úgy gondoljuk, hogy vissza kell térni ezekhez a kereszténydemokrata alapokhoz. A kiállításnak is az a célja, hogy bemutassa, hogy ezek az alapok honnan indultak

- fejtette ki Gaal Gergely, a Dialógus Alapítvány alapítója.

Az alapítvány szándéka jól kapcsolódik a zalaegerszegi csoport törekvéseihez. Mint fogalmaztak, az Európai Uniónak vissza kell térnie a kiindulási ponthoz.    

Szervezetünk a keresztény európai értékeket képviseli, és így egyezett a gondolatiságunk. Mindenképpen úgy gondoljuk - és a kiállítás is ezt a célt szolgálta - , hogy fontosnak tartjuk ezeket az értékeket. A mai, értékvesztett világban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ezekhez a gyökerekhez kell visszatérnünk a jövőben is

- mondta el Illés Csaba, a KÉSZ Zalaegerszegi Csoportjának elnöke.

A pódiumbeszélgetést Vigh László, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki ugyancsak a keresztény értékekre hívta fel a figyelmet. A kiállítást március 27-ig tekinthetik meg a látogatók. Ezt követően a helyi szervezetek Rákóczi Ferenc születésének 348. évfordulója tiszteletére rendezett kiállításra várják a látogatókat.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

umaz3PpRaQQ
# Kapcsolódó galériák