2024.05.07., kedd - Gizella napja
facebook
Keresés
Együttműködési megállapodást írt alá a Göcseji Tudásközpont és a Nemzeti Művelődési Intézet

Együttműködési megállapodást írt alá a Göcseji Tudásközpont és a Nemzeti Művelődési Intézet

2024. április 25., 17:00
Ennek részeként többek között amatőr alkotóművész szakkörök szervezésében támogatják egymást. Közös céljuk, hogy segítsék a tárgyalkotó közösségek működését.

A Göcseji Tudásközpontban 2023 őszén - a Nemzeti Művelődési Intézet háttértámogatásával - indultak az első szakkörök. Az intézmény - heti rendszerességgel -, összesen nyolc foglalkozásnak biztosít helyet. Köztük a  csipkereverésnek, a bútorfestésnek és a mézeskalács-készítésnek.

A tárgyalkotás megmaradt zászlóshajónknak, így a legtöbb foglalkozást kézművesek tartják. Nagyon sokan keresik gyerekek is, felnőttek is szabadidős foglalkozás keretében, szívesen járnak hozzánk szakkörre. Úgy gondoltuk, élünk a Nemzeti Művelődési Intézet kínálta lehetőséggel, és hívjuk mindazokat, akik szívesen megtanulnák a kézműves technikákat

- nyilatkozta portálunknak Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac intézményvezetője.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban azért hozta létre az ASzakkör nevű országos mozgalmat, hogy újra életre keltse a helyi közösségeket. Az önkormányzatok, kulturális intézmények és civil szervezetek összesen 18 féle szakkör működtetésére pályázhatnak. Ezekhez az eszközöket, a tananyagot és a foglalkozásvezető mentort egyaránt az NMI biztosítja.

Ez kortól és nemtől független elfoglaltság. Többségében népi jellegű kézművességet kínálunk, de egyéb foglalkozásaink is vannak: például makramé, szövés, mézeskalácskészítés

- tette hozzá Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatóságának igazgatója.

Az első ASzakkör-évfolyamok idén tavasszal fejeződnek be a Göcseji Tudásközpontban, melyek lezárásaként június 8-án közös kiállításra készülnek. Az intézményben addig is változatos programokkal várják a látogatókat. Ma nyílt a „Képekbe zárt fények” című fotókiállítás, melyen Csák István, Horváth Gergely, Papócsi Zoltán és Simon Balázs felvételei láthatók. A tárlat május 17-ig ingyenesen megtekinthető.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

3B_tt1S6GFg
# Kapcsolódó galériák