2024.05.12., vasárnap - Pongrác napja
facebook
Keresés
Csuja Imrével találkozhatott a közönség a megyei könyvtárban

Csuja Imrével találkozhatott a közönség a megyei könyvtárban

2024. február 23., 14:42
Irodalmi beszélgetéssel egybekötött közönségtalálkozót tartott Csuja Imre a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A színész közismert verseket szavalt, majd Szakál Eszterrel beszélgetett életének fontosabb eseményeiről. A találkozó a Csuja Imréről készült kötet dedikálásával zárult.

A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész kisgyermekkora óta szaval. Mint mondta, már 4-5 évesen verseket tanult nagymamájától, amiket aztán a szomszédoknak adott elő. „Imi, mondj egy verset!” című estjének címét is ez az időszak ihlette.

Akkoriban összegyűltek az emberek 30-40-is egy nagyobb szobában –kis parasztházakban laktak, ahogy mi is. Amikor kifogytak a pletykából meg a kukoricamorzsolásból, akkor mindig mondták, hogy Imi, mondj egy verset! Ők voltak nekem az első közönség. Először szembesültem azzal, hogy egyáltalán kíváncsiak rám – egy kisgyerekre - az emberek. Mi az, hogy szipogás, mi az, hogy sóhaj, mi az, hogy kuncogás? Aztán később megtudtam az iskolában, hogy ez volt a katarzis

-    nyilatkozta portálunknak Csuja Imre.

Az eseményen önálló estjének legnépszerűbb verseit szavalta el: az Anyám tyúkját, a Családi kört, a Szózatot, valamint Kosztolányi Boldog-szomorú dalát. A líra fontos szerepet játszik életében.

Csiszolja az érzékenységet az előadóban és a nézőben is. Nagyon sokan mondják nekem előadások után, hogy ők olvasnak verset, de ahogy belőlem vagy bármilyen színészből megszólal ez, annak egészen más a hatása. Kapnak valami pluszt

-    tette hozzá a színész.

A műsor után Szakál Eszter könyvtárossal beszélgetett irodalomról, filmekről, színházról, illetve eddigi életútjáról. Tóth Renáta, a bibliotéka igazgatója szerint a közismert színész több korosztályhoz is közelebb hozza az irodalmat:

A fiatal generációt is meg lehet szólítani, hiszen a versek is olyanok, mint a regények, mint a történetek. Hogyha valaki megtalálja azt a verset, ami neki szól, az ő élethelyzetéhez tud egyfajta támpontot adni -, akkor a verseknek is van egy olyan segítő szerepe, mint a regényeknek.

Az eseményen résztvevők megvásárolhatták Csáki Judit: Imi, ne csináld! című portrékötetét, melyben Csuja Imre életén keresztül a színház és a film világába is elkalauzolja az olvasót.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Sic9rJ6K5pM
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek