2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Bemutatták a hónap műtárgyát a Városháza aulájában

Bemutatták a hónap műtárgyát a Városháza aulájában

2024. április 05., 12:10
Ezúttal az Arany Bárány szálloda emblémájával ellátott pecsenyéstál került a vitrinbe, amit a két világháború között használtak. A régiséget a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület adományozta a Göcseji Múzeumnak.

A most kiállított műtárgy Zalaegerszeg turizmusának, vendéglátásának történetét idézi. Az Arany Bárány szálloda 1894-től áll a város főterén. A két világháború közötti időszakban saját emblémával ellátott étkészletből kínálták a vendégeket. Ezt a korszakot eleveníti fel a pecsenyéstál is. Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója szerint minden egyes tárgy, ami a múltból előkerül, gazdagítja a közösség emlékezetét. Mint mondta, nagyra értékelik, ha adományként kerülnek hozzájuk emlékek, melyeket megőrizhetnek, és az utókornak továbbörökíthetnek.

Ezáltal a műtárgyak egy sokkal szélesebb vérkeringés részesévé válnak, hiszen katalogizáljuk őket, bekerülnek az adattárba, a raktárba, az online archívumainkba, így elérhetővé válnak más kutatók számára és a helyi közösség számára is, gazdagítva a helyi közösség múltját

- nyilatkozta portálunknak Havasi Bálint.

A pecsenyéstálat egy helyi magánszemély ajánlotta fel a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesületnek 2018-ban, akik most ünnepélyesen átadták azt a Göcseji Múzeumnak.

Egy idős úriember megkeresett minket, és elmentünk az egyik hegyi ingatlanába, ahol világítás hiányában zseblámpával kutakodtunk a sötét kis helyiségben. Papírdobozokra bukkantunk, amik régi, vendéglátóegységekből származó poharakat, tálakat, edényeket rejtettek, valamint ott volt ez a pecsenyéstál is 

- mondta Papp Tamás, a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A műtárgy egész hónapban ingyenesen megtekinthető a Városháza aulájában. Ezt követően a Göcseji Múzeum várostörténeti kiállításában kap helyet.

Szöveg: Soós Aliz

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

wLFHjrXGPK8
# Kapcsolódó galériák