2024.05.11., szombat - Ferenc napja
facebook
Keresés
Becsvölgye a színházban

Becsvölgye a színházban

2024. március 06., 15:40
Szálinger Balázs darabját pénteken mutatja be a Hevesi Sándor Színház.

A göcseji faluban játszódó történet alapja valós: a szerző egy rendőrségi hír alapján írta meg a színművet, ami a felhőtlen kikapcsolódás ígérete mellett komoly morális kérdéseket is feszeget. Egy fiatal pár Becsvölgyén száll meg, a Kerkai házaspárnál. Bár szándékuk szerint pihenni érkeznek, a körülmények végül úgy alakulnak, hogy ezúttal is munkába, vagy, sokkal inkább akcióba lendülnek. A történet – többek között –bemutatja, hogy a huszonegyedik században - még mindig - mennyire egyszerű átverni az embereket. Szálinger Balázs, József Attila-díjas költő, a darab írója a Zalaegerszegi Médiacentrumnak elmondta: ez a történet „szembejött” vele. Ez egy valós történet, amit ő csak „áthúzott” Zalába, amit – úgy véli -  jobban ismer. Hozzátette:

Amit ennek kapcsán el akart mondani, az ennek a világnak a bemutatása, és a dilemmáé, hogy milyen, amikor úgy követünk el bűncselekményeket, hogy azok valójában nem követődnek el, csak a fejünkben.

Az előadást Mihály Péter állította színpadra. A rendezőnek azért esett a választása erre a darabra, mert a krimi elemei mellett az emberi psziché mozgatórugóit is megjelenítheti általa. 

Mihály Péternek, mint mondta, ebben az előadásban az egyik legfontosabb az volt, hogy a Szálinger Balázs által remekül megírt humoros, izgalmas krimiszál mellett próbálta a spektrumot szélesíteni, és egy kis lélektani transzcendens vonalat is beletenni. Kiemelte: az előadás számára egyértelműen a bűnbeesésről illetve az embernek az eredendő bűnhöz való viszonyáról szól.

Kerkai Györgyöt, a fiát elvesztett egykori történelemtanárt Besenczi Árpád személyesíti meg. A Jászai-díjas színművész elmondta:

A figurában a hiszékenységnek, a naivitásnak és az őszinteségnek a jegyei fedezhetők fel, ám a jelenség a mai világban is nagyon gyakori. Ebben a történetben egy szimpatikus fiatal pár a főszereplők bizalmába férkőzik, és ráveszi őket olyan dolgokra, amit előtte nem csináltak. Elhangzik a darabban, hogy ez nem a mi világunk, aztán egyszercsak a mi világunk lesz

– fűzte hozzá Besenczi Árpád.

A további szerepekben Papp Lujzát, Kovács Martint, Dura Veronikát, Szakály Aurélt és Kovács Virágot láthatja a közönség. A díszlet és a jelmez Kiss Borcsa munkáját dícséri. A bemutatót március 8-án 19 órakor tartják.

Szöveg: Szigeti Éva

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

4pNrs18gL7g
# Kapcsolódó galériák