2024.05.18., szombat - Erik, Alexandra napja
facebook
Keresés
Alkotóházi jó gyakorlatok – Kézműves konferenciát rendeztek Gébárton

Alkotóházi jó gyakorlatok – Kézműves konferenciát rendeztek Gébárton

2024. május 05., 12:55
Megrendezték a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének közgyűlését a Gébárti-tó partján. Az egyesületeket és műhelyeket tömörítő országos szervezetet 2011-ben alapították a zalai vármegyeszékhelyen. 2013-óta minden esztendőben más-más helyszínen tartanak szakmai konferenciát, idén ismét Zalaegerszeget választották.

A tanácskozás kiemelt témája volt a kulturális örökség megőrzése. Ebben az alkotóházaknak, műhelygalériáknak és nyitott műhelyeknek meghatározó szerepe van. 

Tisztább képet szeretnénk nyújtani tagjaink számára, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy egy kézműves tevékenység hagyománnyá válhasson, hivatalosan pedig a hungarikumok, illetve a szellemi kulturális örökség listán megjelenhessen

- mondta Prokné Tirner Gyöngyi, a NKAOE elnöke.

Tizenkét évvel ezelőtt megalkották a hungarikum törvényt. A nemzeti értékekben jelentős számban megjelennek a népi kézművesség elemei, ami a mestereknek számos lehetőséget nyújt. A néhány évvel ezelőtt életre hívott folkTREND program egyik törekvése a viseleti kultúra megújítása.

A kézművesek régóta próbálják az ősi motívumkincset, a technikát, a formavilágot világot átmenteni. Mi bátorítjuk ezt a tevékenységet. A hungarikum pályázatoknak egyik célterülete kifejezetten azt célozza meg, hogy ma hordható viseletekbe és kiegészítőkbe hogyan tudjuk beemelni az ősi motívum világot

- hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékek védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

Az országos egyesület kezdetektől a Kárpát-medence kézműves hagyományainak megőrzésért dolgozik. A tájegységekre jellemző folklor - népi tudás - a 20 század végéig megmaradt, ebben kiemelt szerepe van a kézművesek, illetve a mesterek munkájának. 

Olyan mesterségbeli tudás van a birtokunkban, amit tankönyvekből nem lehet megtanulni. A korongozás, vgy a duda készítés folyamatát csak úgy lehet elsajátítani, ha a tanítvány látja, mit csinál a mester, és ezt a mintát kezdi másolni

- erről már Szabó Zoltán, a Hagyományok Házának osztályvezetője beszélt.

A gébárti alkotóházban a civil szervezet és a közművelődési intézmény összefogásával olyan komplex tevékenységet végeznek, ami országos szinten is jó példának számít. A vándorgyűlés résztvevői betekintést nyertek az itt működő műhelyek munkáiba, valamint meglátogatták a tárgyi alkotásokat bemutató kiállításokat.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

z_MPmEulDIM
# Kapcsolódó galériák