2024.05.20., hétfő - Bernát, Felícia napja
facebook
Keresés
A hónap műtárgya – Új alkotás került a vitrinbe

A hónap műtárgya – Új alkotás került a vitrinbe

2024. május 03., 12:53
Elhelyezték a hónap műtárgyát a városházán. Ezúttal Kisfaludy Strobl Zsigmond Szent Imre herceget ábrázoló kisplasztikája került az aulát díszítő vitrinbe.

kétszeres Kossuth-díjas képzőművész az életnagyságú szobrot 1930-ban készítette, amit Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren állítottak fel. A köztéri alkotás az ifjúság erkölcsi és vallásos nevelésének a szimbólumává váll.

Megrendelője Habsburg Izabella főhercegnő volt, aki Horthy Miklósnak írt levelében ajánlotta fel a szobrot a Magyar Államnak. Az volt a kikötése, hogy annak a helynek a közelében kell felállítani, ahol Szent Imre nevelője, Szent Gellért mártíromságot szenvedett. A szobor helyszínét az akkori polgármester, Sipőcz Jenő jelölte ki

- mondta el dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum művészettörténésze hírportálunknak.

Az emlékművet a legkülönfélébb anyagból - majolikából, és terrakottából sokszorosították. A zalaegerszegi gyűjtemény bronzból és fából készült változatot őriz. Kisfaludy Strobl Zsigmond 1884. június 30-án, Alsórajkon született. A 140. évfordulóra Zala vármegyében rendezvénysorozattal emlékeznek. A Szent Imre herceget ábrázoló kisplasztikát ennek nyitányaként választották a hónap műtárgyává.

A múzeumok éjszakáján - június 22-én -, a Klasszikus szépség mestere című kiállítást kicsit megújítjuk. Felhozzuk a raktárból azokat az alkotásokat, amiket a közönség csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem látott még. A programot vetítéssel egybekötött előadással is megfűszerezzük. Július elsején pedig a népszerű Múzeumi kerengő című programot szervezzük meg. A múzeum különböző pontjain elhelyezzük Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásait, a munkatársaink pedig ezekről mesélnek érdekességeket a közönségnek

- erről már Szényi Krisztina, az intézmény kommunikációs munkatársa beszélt.

Az alkotás nyár végéig tekinthető meg a polgármesteri hivatal földszintjén.   

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Rvqagff4UJQ
# Kapcsolódó galériák