2024.05.04., szombat - Mónika, Flórián napja
facebook
Keresés
A három sárkány - bemutató a színházban

A három sárkány - bemutató a színházban

2024. február 15., 16:00
Hunyadi Sándor művét Pataki András, a budapesti Újszínház főrendezője állítja színpadra.

Pénteken este mutatja be a Hevesi Sándor Színház A három sárkány című zenés vígjátékot. Az eredetileg prózai vígjáték a Hevesi adaptációjában a két világháború között született ismert dalokat vonultatja fel. A Trianon után játszódó történet családi viszonyokon keresztül mutat be - máig érvényes mondanivalóval-, egy jellegzetes történelmi kort. Pataki András először mutatkozik be a zalaegerszegi közönség előtt.

A Jászai- és Radnóti-díjas művész kifejtette:

Az alapszituáció az, hogy a trianoni országvesztés után a társadalomnak volt egy egységes érzelmi állapota. Ezt ma, a vígjátékot elolvasva nem annyira tudjuk kihámozni belőle, hiszen kimondatlanul ott lebegett a háttérben ez a történelmi tény. Úgyhogy mi úgy fogalmazzuk meg ezt az előadást most, ami az eredeti szándékkal szerintem teljesen azonos, hogy muszáj újrakezdeni, muszáj felkelni, muszáj boldogságra törekedni, még akkor is, ha az ember a fő célját elveszítette az életében.

Pataki András szerint a darab feszültségét az adja, hogy az operettes logika mentén szerveződő előadás mögött drámai figurák húzódnak meg. Egyiküket, az első világháborút végigharcoló, célját vesztett, dzsentri életmódra hajló egykori katonatisztet Rékasi Károly alakítja. A színművész a Zalaegerszegi Médiacentrumnak id. Csaholyi Balázs karakteréről azt mondta:  

Felszínesen egy mulattató figura is lehet, talán lehet rajta derülni, ugyanakkor egy többrétű személyiség. Egyszer csak megszűnt az élete egyik része, a katonaság. Akkoriban egy valamirevaló férfiembert arra készítettek fel, és arra készült fel, abban szocializálódott, hogy ha katona lesz, akkor sikeres lesz. Ő sikeres volt, ám egyszer csak megszűnt a hadseregeskedés, és hontalanná vált. Otthonra szorult, ehette a 3 nővérével a kuglófokat, ettől ő nem lett maradéktalanul boldog. Ebből indul ki a történet folyama

– tette hozzá.

A további főszerepekben Debrei Zsuzsannát, Pap Lujzát, Czegő Terézt láthatja a közönség. Ifjabb Csaholyi Balázs bőrébe Ticz András bújik, szerelmét Magyar Cecília testesíti meg. A díszlet Mészáros Tibor, a jelmez Szőke Julianna munkája.

Szöveg: Szigeti Éva 

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

ljanUBUO930
# Kapcsolódó galériák