2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
A Göcseji Múzeum első igazgatójára emlékeztek

A Göcseji Múzeum első igazgatójára emlékeztek

2024. március 18., 12:50
Dr. Szentmihályi Imrére, a Göcseji Múzeum első igazgatójára emlékeztek az intézményben tartott konferencián. A néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából nyolc szakember beszélt életéről és munkásságáról. Zalai, vasi és budapesti előadók egyaránt részt vettek az eseményen.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett: Szentmihályi Imre alapította 1968-ban a Göcseji Falumúzeumot, ami az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye volt. A kutató a térség kultúrájában is jelentős szerepet töltött be– hangsúlyozta Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum főigazgatója.

A Göcseji Múzeum első munkatársai között szerepelt, és az intézmény első igazgatója volt. Tulajdonképpen múzeumalapító igazgatónak tekinthetjük, akinek, mint néprajzosnak meghatározó szerepe van a Göcsej népi kultúrájának, történeti néprajzának feltárásában

- nyilatkozta portálunknak Havasi Bálint.

A konferencián dr. Szentmihályi Imre családtagjai is részt vettek. Kiss Nóra néprajzkutató nagy elődje származásáról, korai éveiről és szakmai tevékenységéről beszélt:

Dr. Szentmihályi Imre Zalaszentmihályfán született 100 évvel ezelőtt. Birtokos családban nőtt fel, hatalmas gazdaságuk volt, és már középiskolás korában felkeltette az érdeklődését a göcseji nép életmódja, gazdálkodása, folklórja, különböző dalaik, mondáik, és elkezdett ennek utánajárni. Bejárta a göcseji falvakat, fényképezett, interjúkat készített, tulajdonképpen ő már néprajzkutatói munkásságot végzett

Szentmihályi Budapesten tanult történelmet, régészetet és néprajzot, ám hazatérte után nem sokkal a Göcseji Múzeumban kamatoztatta tudását. A jövőre 75 éves intézmény tisztelettel adózik munkássága előtt.

Szöveg: Soós Aliz

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

p_h3s4DUyqg
# Kapcsolódó galériák