2024.05.17., péntek - Paszkál napja
facebook
Keresés
A farsangról szólt a Nyitott Műhelygalériák Napja Gébárton

A farsangról szólt a Nyitott Műhelygalériák Napja Gébárton

2024. február 11., 19:05
Busómaszkot, zajkeltő eszközöket és kiszebábot készítettek az idei első Nyitott Műhelygalériák Napja látogatói. A kézműves foglalkozásokat népi gasztronómiával is kiegészítették. Háromfajta fánk sült vasárnap a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban.

Sok család választotta a kézműveskedést a farsangi időszak záróhétvégéjén. Ennél az asztalnál busóálarcok formálódtak. Tornyosné Ottó Ildikó és gyermekei gyakori vendégei a háznak. Ezúttal is szorgalmasan alkottak.

Hamarosan közeledik a farsang, a télűzés időszaka, úgyhogy elhoztam a két kisfiamat kicsit kézműveskedni. Csináltunk csörögefánkot, busóálarcot, zajkeltő eszközöket. Nagyon élvezték a munkát, szorgalmasan dolgoztak, készítették ezeket a kis farsangi kellékeket. És szépen lekötötte őket a tevékenység.

Szilágyi Száva dudájával szeretné elűzni a telet. Az eszközt saját kezével készítette.

Előszőr le kell csiszolni, utána rárakni a sütőpapírt, utána a sütőpapírt meg kell kötni, aztán le kell vágni róla a felesleges sütőpapírt.

A farsangi Nyitott Műhelygalériák Napján mindenki talált kedvére való elfoglaltságot.

Alapvetően az a célja ennek a rendezvénynek, hogy ezek a hagyományos kézműves technikák, amik kizárólag természetes alapanyagokból és a régi, hagyományos népi kézművességből merítik a technikát, az elkészítési módokat, azok ne tűnjenek el, hanem a mai kor szellemébe egy kicsit átültetve a gyerekek, fiatalok és az utóbbi időben arra buzdítunk, hogy a felnőttek is nyugodtan fogjanak hozzá, és vigyék magukkal a további életükbe, használják ezeket

- tudatta a zalaegerszegi Médiacentrummal Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője.

A farsangkor nélkülözhetetlen fánk összeállításában az Ízes Göcsej ízőrzői segédkeztek. A hagyományos szalagos mellett kovászos és csörögefánk is sült.

50 dkg liszt kell bele, két tojássárgája, tejföllel kell összegyúrni, kicsi só és sütőpor. Jó gyenge tésztát kell készíteni, be kell tenni a hűtőbe fél órára, és utána lehet vele dolgozni. És kell még bele 8 dkg vaj is

- árulta el Grófné Horváth Éva.

A nyújtásba a résztvevők is bekapcsolódhattak, akik elfogyaszthatták a farsangi finomságot.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

L6qCRgLlmHo
# Kapcsolódó galériák