2024.05.15., szerda - Zsófia, Szonja napja
facebook
Keresés
9. alkalommal rendezték meg a Bartók Béla Vármegyei Zongoraversenyt

9. alkalommal rendezték meg a Bartók Béla Vármegyei Zongoraversenyt

2024. március 19., 16:02
A megmérettetésre a térség összes zeneiskolájából jelentkeztek. Idén 36 tanuló mérte össze tudását a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola kamaratermében. A legfiatalabb zongorista 7, a legidősebb 16 éves volt.

A növendékek egy Bartók-művet és egy más stílusú szabadon választott darabot adtak elő. A zongoraversenynek immár komoly hagyománya van a megyeszékhelyen.

Közel húsz éve volt az első. Egy alkalommal sajnos nem tudtuk megrendezni a pandémia alatt, de azóta töretlenül zajlanak a versenyek. A mai megmérettetésre 36 növendék jelentkezett a vármegye összes zeneiskolájából, és nagy szeretettel vártuk őket

- nyilatkozta portálunknak Vörös István, a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese.

A versenyzőket kéttagú szakmai zsűri értékelte. A kottahűséget és az előadókészséget egyaránt figyelték.

Nézzük a kisugárzásukat - azt, hogy mennyire vannak benne a darabban -, valamint a közlési vágyat és késztetést. Figyeljük, mennyire örömforrás nekik a zene, hiszen a cél az, hogy a muzsika legyen öröm

- mondta Bognár Rita, a zsűri elnöke.

Varjassi Sheila Judit Keszthelyről érkezett, ahol másodéves a zongoratanszakon:

Bartók írta az egyik darabomat, a címe: Körtánc. Emellett Bach: G-dúr menüettjét játszottam. Nagyon jó volt előadni a közönség előtt, nagyon beleéltem magam.

Németh Abigél Mária – aki hónapok óta készült a megmérettetésre -, tavaly kezdett zongorázni a zalaegerszegi zeneiskolában:

Sokat gyakoroltam, de nem izgultam. Jól éreztem magam a színpadon. Van annak egy varázsa, hogyha az ember közönség előtt játszik – nekem úgy egy kicsit könnyebb, mint egyedül.

A legjobbakat arany-, ezüst-és bronzfokozatú oklevéllel jutalmazták, míg a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtók nívó-díjban részesültek.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

iCesSqQl_CA
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek