2023.12.09., szombat - Natália napja
facebook
Keresés
Zrínyi Miklós halálának évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen

Zrínyi Miklós halálának évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen

2023. november 17., 19:02
Zrínyi Miklós halálának évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget a Városháza előtti téren. Zala megye örökös főispánjáról időszaki kiállítással is megemlékeztek a Mindszentyneumban. A tárlat november 24-ig látogatható a múzeum aulájában.

A Zrínyi Miklós életútját bemutató kiállítást Vigh László országgyűlési képviselő nyitotta meg. Beszédében rámutatott: a költő és hadvezér Európa, Magyarország és a kereszténység védelmezője volt. Mint kiemelte, fontos, hogy az általa képviselt értékeket megőrizzük. Ezt követően Zrínyi lovasszobránál folytatódott az ünnepi megemlékezés.

Ő, mint katonaember, sikeres török elleni harcosként is ismert, valamint a költészetéről is. Nagy stratégakén új katonai szemléletet és tudományt alkotott. A teljes függetlenségért harcolt

-    emlékezett meg Zrínyiről Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség elnöke.  

Az ünnepségen jelen voltak a Történelmi Vitézi Rend tagjai, valamint a Murakeresztúri Zrínyi kadétok is. A Mindszenty Gimnázium diákjai verssel és népdallal emlékeztek meg a hadvezérről.

Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében Zrínyi Miklós életútját ismertette. Egyben megköszönte az egybegyűlteknek, hogy minden évben megemlékeznek nemzetünk nagy alakjáról.

Nemcsak azok az emlékjelek idézik meg történelmi múltunkat, amelyek köztereinket díszítik. Fontos, hogy a közösség egy-egy különleges naphoz igazodva megemlékezéssel tisztelegjen azok előtt a történelmi személyek és események előtt, amelyek hozzátartoznak nemzetünkhöz, identitásunkhoz, mindazokhoz az értékekhez, melyeket szeretnénk átörökíteni a következő generációknak”

-    hangsúlyozta Pácsonyi Imre.  

Az esemény végén a város és a vármegye elöljárói koszorúkat helyeztek el Zrínyi szobránál.

Szöveg: Soós Aliz

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

mVSfW3DO3aQ
# Kapcsolódó galériák