
Zalaegerszegen is bemutatták a Minden ízében Zala programot
A Göcseji Tudásközpont előtti térre várták az érdeklődőket szombat reggeltől. A rendezvényt a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes műsora mellett Balaicz Zoltán polgármester és Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg.
Célunk elsősorban az volt, hogy a hagyományos termelési kultúrát megőrizhessük a vidéken, és egy keresetkiegészítéshez vagy akár fő megélhetési forráshoz juttassuk azokat az embereket, akiknek megvan a tudása, és természetesen a szándéka is arra, hogy akár élelmiszert termeljenek, vagy kézműves terméket állítsanak elő
– nyilatkozta Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke.
Az esemény lehetőséget biztosít a hagyományok továbbadására, a zalai értékek megtartására és őrzésére. Ezzel buzdítják a termelőket, hogy a helyi termék előállításával újra foglalkozzanak, népszerűsítve munkájuk eredményét.
A helyi termék, a helyi gazdaság megerősítésének egyik nagyon fontos pillére a helyi közösségi életnek a megerősítését is jelenti számunkra. Ezért kiemelten foglalkozunk a 21. századi kihívásoknak megfelelően helyi termékkel. A helyi termelőknek online megjelenést biztosítunk egy adatbázisban, amely elérhető az interneten, és rendszeresen szervezünk nekik rendezvényeket
– tájékoztatta portálunkat Kovácsné Kocsi Zsuzsanna, a Zalai Területfejlesztési Ügynökség helyi termékfejlesztéssel megbízott szakértője.
A Helyi Termék Piacon vásár, termékkóstoló, és vesszőfonás is fogadta a látogatókat, ahol saját fonott tárgyakat készíthettek. Idén a kitelepülők közt nagy hangsúlyt kaptak a nők mint kistermelők.
A női kistermelők és kézművesek a piacon címmel rendeztük most ezt a rendezvényünket, mégpedig azért, mert szeretnénk fölhívni a figyelmet arra, hogy a nők nagyon sokat tesznek azért, hogy a család asztalára egészséges élelmiszer kerüljön, illetve hogy olyan használati tárgyak vegyék körbe a házat, amiket tényleg saját maguk készítettek természetes alapanyagból
– mondta Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója.
Az egészséges élelmiszerek és esztétikus termékek megismerése mellett a Göcseji Tudásközpontban kézműves foglalkozásokon is részt vehettek a látogatók. A délelőtt folyamán a gyapjúfeldolgozás fázisait kísérhették végig. A Minden ízében Zala ötödik, záró alkalma a „Zalai foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” projekt keretében valósult meg.
Szerző: Marton Angéla
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg
					
				
	
	
	
	
	
	
	
	