2024.06.20., csütörtök - Rafael napja
facebook
Keresés
Városi megemlékezés az összetartozás napján

Városi megemlékezés az összetartozás napján

2024. június 04., 16:46
104 éve, ezen a napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét harmadára, lakosságát kevesebb, mint felére csökkentették. Erre emlékeznek ma határokon innen és túl, így Zalaegerszegen is.

Egy flashmobbal kezdődött a városi megemlékezés, melynek részeként - az elszakított területek dalait énekelve -, mintegy 150 helyi néptáncos vonult a Dísz térre. Itt a békediktátum előtti Magyarország határát megformázva a „Szép Zalában születtem” című dalt adták elő. 

Fontos szerintem felhívni a figyelmet arra, hogy attól függetlenül, hogy ma már nem egy országba érkezünk, mégis összetartozunk. Hiszen azok, akik kívül rekedtek a mai határunkon ugyanúgy magyarnak vallják magukat és ugyanúgy a magyar nyelvet beszélik és szívben lélekben is – sok ilyen ismerősöm van és tudom, hogy így van ez – magyarnak vallják magukat.

- mondta portálunknak Kósa Ruben, a flashmob szervezője.

Az ünnepség a Bajcsy-Zsilinszky téren folytatódott, ahol egy rövid műsort követően Balaicz Zoltán tartott beszédet. A polgármester rámutatott: noha a nemzet túlélte a megpróbáltatásoktól terhelt 20. századot, most a magyarság szellemi léte a tét.

A nemzet valódi közösség, amelyben az ember tevékenysége meg tud hatványozódni. Egy nemzetet nem az országának területe, hanem szellemisége tesz naggyá. A magyarság így volt képes arra, hogy ha fizikai valójában végveszélybe is került, ha részeire is szakadt, mégis újra és újra szellemi egységbe kovácsolódott. Amióta letelepedtünk a Kárpát-medencében, mindig azok az idők voltak sikeresek, amikor összefogtunk és egységesek voltunk. Ilyenkor a magyarság sokkal erősebb volt számbeli összegénél

- fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán.

A szónoklatot követően, Pál Kriszti, Dolgos Péter és Mihály Luca produkciója után, a vármegye és a város elöljárói, valamint a helyi civil szervezetek és politikai pártok képviselői az országzászlónál elhelyezték a tisztelet koszorúit.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

LR9Fecjjf0A
# Kapcsolódó galériák