2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Új napraforgóolaj-sajtoló épült

Új napraforgóolaj-sajtoló épült

2024. június 12., 18:20
Új napraforgóolaj-sajtoló épült Zalaegerszegen. Az üzemben oldószermentes, magas minőségű terméket állítanak majd elő. A gyártáshoz szükséges feltételek adottak, jelenleg az engedélyeztetés zajlik.

Gyergyák Szabolcs két éve kezdte a projektet. Mint mondta, a hagyományos módon hidegen préselt és természetesen ülepített termék eredeti ízét és az összes fontos tápanyagot megőrzi. Ehhez kulcsfontosságú a zárt rendszer, melynek köszönhetően nem kerül por és szennyeződés a végtermékbe. A vállalkozó csak a saját termőföldjéről származó magvakat használja. 

Saját tartályokban, gabonasilókban van teljesen rágcsáló mentesen tárolva. Egy olyan komoly szellőztetőtechnológiával, ahol a kártevők sem tudnak megtelepedni a tartályokban, így vegyszer nélkül tudunk ott is védekezni. A termelés során kihagyjuk a glifozátot, egyáltalán nincs rovarölő szer. A rovarok elleni védekezést rábízzuk a katicabogarakra

- tájékoztatott az üzem alapítója és tulajdonosa.

A projekt megvalósításához nélkülözhetetlen volt Horváth Katalin radiológus szakorvos, természetgyógyász és táplálkozásterapeuta útmutatása. Tapasztalatai szerint napjaink legpusztítóbb betegségeit a megváltozott étkezés és életmód okozza. A szakember ezek közül az iparilag előállított alap- és adalékanyagokra hívta fel a figyelmet.

Mi lenne akkor, ha elkezdenénk egy tiszta napraforgóolaj előállítását. A Szabolcs ebben rögtön partner volt. Ennek a két éves folyamatnak az eredménye, hogy jelentősen jobb élettani tulajdonságokkal rendelkező olajat tud itt előállítani.

Az értékesítéshez szükséges adminisztráció után az érdeklődők az üzemben és Zalaegerszeg több pontján is találkozhatnak a helyi termelőtől származó étolajjal. 

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

J-lRskBRc6w
# Kapcsolódó galériák