2023.05.28., vasárnap - Emil, Csanád napja
facebook
Keresés
Új műtárgy került a városházi vitrinbe

Új műtárgy került a városházi vitrinbe

2023. május 12., 11:50
A város napjához kapcsolódó, új műtárgyegyüttest helyeztek el a Göcseji Múzeum munkatársai a polgármesteri hivatal előcsarnokában. A vitrinkiállításon Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának századik évfordulójára készült emlékplakettet és éremsorozatot mutatják be.   

A város első polgármesterét, Kovács Károlyt 1885. május 13-án választották meg. A történelmi esemény centenáriumára színes és tartalmas rendezvénysorozattal készültek. Ebből az alkalomból több fejlesztés is elkezdődött a zalai vármegyeszékhelyen – emlékeztett a Göcseji Múzeum történésze. Ekkor tették le az új Ságvári gimnázium, ma Kölcsey gimnázium alapkövét, és 1985 május 10-én avatták fel a Dísz téren található tulipános szökőkutat, ami a város új szimbóluma lett.

A köztéri alkotást Szabolcs Péter szobrászművész és Pelényi Gyula építész készítette. Az emlékplaketteken és éremsorozatokon már a tulipános szökőkút képét jelenítették meg. Ezzel a plakettel ismerték el Kustos Lajos, a város akkori tanácselnökének munkáját, akinek az ünnepi közgyűlésen Pro Urbe kitüntetést is adományoztak. Az érmeket azok vehették át, akik munkájukkal segítették a rendezvény sikerét – idézte fel Béres Katalin.

A közgyűjteményben közel egy évtizedes hagyomány, hogy minden alkalommal kiválasztják és bemutatják a hónap műtárgyát. A közel 7 ezer éves, apró szobrocska, a Zalaegerszegi Vénusz több héten át díszítette az előcsarnokot. Az iparművészeti és képzőművészeti raktárból a szecessziós ihletésű alkalmi táskát és a strucctollas legyezőt hozták el, a néprajzi gyűjteményből pedig egy fából készült fagylatkészítőgépet – sorolta Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa.

A következő darab is ehhez a tematikához illeszkedik: júniusban nyarat, napsütést, illetve jókedvet idéző tárgyat hoznak majd a városházára.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

8zWGeXKKfHQ
# Kapcsolódó galériák