2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Szent Iván-éji vigalom

Szent Iván-éji vigalom

2024. június 23., 17:17
Szent Iván-éji vigalmat rendeztek a hétvégén Zalaegerszegen. Az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódó hagyományokat az Apáczai Csere János Művelődési Központ udvarán idézték fel. A színpadon tánccsoportok váltották egymást és többféle zenei stílust képviselő együttesek léptek fel.

A helyi tradíció szerint az érdeklődőket frissen sült almaszeletekkel várták, amelyet a Kertvárosi Nyugdíjas Klub tagjai kínáltak.

Nagyon sok finom süteményt sütöttünk, édeset, sósat hoztuk az alma mellé, hogy kínáljuk azt is a vendégeknek

- nyilatkozta Molnár Frigyesné, a Kertvárosi Nyugdíjas Klub vezetője.

A gyerekeknek kézműves foglalkozással, légvárral és játszóházzal készültek. A szervezők fontosnak tartották, hogy a nyári napfordulóhoz kapcsolódó hagyományokat a kicsikkel is megismertessék.

Megnéztük a moderntáncot, nagyon szeretem a táncot és sokszor táncolok. És nagyon jó volt, amikor megkaptam a csillámtetoválásomat

- mesélte Vinkó Szófia.

A gyermekek produkciója után a Kertvárosi Művészeti Egyesület táncosai tartottak bemutatót. A színpadi előadások közben a helyi közösségek tagjai bográcsban főtt, tájjellegű ételeket készítettek.

Hét kiló húsból, másfél kiló tarhonyából, körülbelül négy kiló krumpliból készült. Többen érdeklődtek már, megkóstolták, eddig mindenkinek ízlett

- mondta el Balogh Zoltán.

Egy baráti társaság vagyunk, kertvárosiak. 5 kiló szarvashúsból készítünk vadpörköltet, dödöllével

- tette hozzá Tóth Ádám.

A népi hiedelmek szerint Szent Iván éjszakája különleges, mágikus erővel bír. A szokáshoz világi és egyházi ünnepek is kapcsolódnak.

A Szent Iván-éj alapvetően keresztelő Szent Jánoshoz, Szent Ivánhoz köthető. Jézus előtt fél évvel született június 24-én. Alapvetően az ő nevéhez fűződik ez az egész alkalom. 24-én van a nap-éj egyenlőség, de mégis a néphagyományok ehhez a naphoz kötik ezt a jeles alkalmat. Nagyon sok hiedelem, néphagyomány kötődik ehhez. Alapvetően a napot ünneplik ilyenkor, pont azért, hogy minden évi újjászületését megünnepeljék

- ismertette Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettese.

A mulatságon - amelyet a városrészben már több évtizede minden évben megrendeznek - különböző portékákat árultak. A résztvevők a mézválogatás mellett édes és sós popcornt, valamint színes vattacukrot is kóstolhattak.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

VTKnrRXNtCE
# Kapcsolódó galériák