2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
Struktúra a képekben - kép a szerkezetben

Struktúra a képekben - kép a szerkezetben

2023. május 15., 10:20
Zalaegerszegre érkezett a Lengyelországban ismert és elismert textil- és festőművész, Hanna Wojdała-Markowska tárlata. A krosnói alkotó Struktúra a képekben - kép a szerkezetben című kiállítására több mint 80 művet hozott el.

Hanna Wojdała-Markowska már több mint 200 nemzetközi és országos szintű kiállításon vett részt. Emellett több ruhakollekciójából készült bemutatót is szervezett már. Itt harminc év munkája tekinthető meg.

Szövet és festmény karon végeztem a művészeti akadémián. Ezen a kiállításon azt szeretném megmutatni, amit 30 év alatt alkottam. A legfontosabb számomra a struktúra. Mindenféle struktúra érdekel, az is, ami nem megfogható és csak egy pillanatig tart. A festményeken sok réteget használok egymáson, a szövet mellett pedig igyekszem olyan anyagokat, használni, ami már senkinek nem kell, amit már senki nem fog használni, ilyen a papír, ami már használt volt, például régi újságok és magazinok. Ebből készítek saját struktúrát.

- mondta el protálunknak a lengyel alkotó.

A Krosnói Kézműves Múzeum és a Göcseji Múzeum között immár több mint 23 éves együttműködés van. Ennek a különleges gyűjteménynek a bemutatóját Zalaegerszeg város napjára időzítették. Kostyál László szerint ez a bemutató egy érdekes művészetelméleti kérdést boncolgat.

A textil az alapvetően egy rácsszerkezetre épülő struktúra. Voltaképpen egy teljesen objektív szerkezet, amibe ő különböző mondjuk így, hogy szubjektív részeket, de mondhatjuk úgy, hogy egy geometrikus struktúrába biomorf elemeket kever, egyedi elemeket. Az objektív és szubjektív viszonyát, egymáshoz való kapcsolódási pontjait, lehetőségeit vizsgálja.

- így fogalmazott a Göcseji Múzeum igazgatója a május 13-án megnyitott tárlatról.

A kiállítással a testvérvárosi, valamint a partnerintézményi kapcsolatokat is erősíteni szeretnék.  

A lengyel művész munkái június 10-ig tekinthetők meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

vxzjUYGUT_E
# Kapcsolódó galériák