2023.05.28., vasárnap - Emil, Csanád napja
facebook
Keresés
Rendhagyó néprajzi órát tartottak - Zalaegerszegen járt a Duna Művészegyüttes

Rendhagyó néprajzi órát tartottak - Zalaegerszegen járt a Duna Művészegyüttes

2023. május 24., 17:30
Rendhagyó néprajzi órát tartott a Duna Művészegyüttes Zalaegerszegen a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban. Az interaktív órán bemutatták a Kárpát-medencei táncokat. A gyerekek megismerkedhettek az adott néprajzi tájegységek viseleteivel, jellemző dallamaival és hangszereivel is.

Az együttes repertoárjában fontos helyet foglalnak el az ilyen és ehhez hasonló - néptáncelemeket felhasználó gyermek- és ifjúsági előadások, valamint a néptáncot és a kortárs táncot ötvöző táncszínházi bemutatók. Ezeket az alkotók a közönség minél szélesebb köréhez kívánják eljuttatni.

Nem lehet a Kárpát-medence összes tájegységének a táncát bemutatni egy órán belül. Próbálunk egy átfogó képet mutatni, nemcsak a táncok tájegységre való lebontásában, hanem táncrendi bemutatásában, mint pl. a csárdás és a verbunk, ill. kitekintünk a nagy Magyarország területére, a ma már nem Magyarországhoz tartozó elcsatolt területekre is, úgyhogy Kárpátaljáról, Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből is láthatnak táncokat. 

- mondta el portálunknak Csasztvan Zsuzsanna, művészeti titkár.

Törekvésük, hogy előadásaik a néptánc iránt érdeklődőket a színházhoz, a színházba járókat pedig a néptánchoz vigyék közelebb. A Duna Művészegyüttes 26 fős tánckarból és 6 tagú népi zenekarból áll. A gyermekeknek szánt országjáró előadásukra 6 párossal érkeztek.

Egy-egy ilyen előadást többhónapos munka előz meg. Mind a művészeti vezetőnk, koreográfusunk részéről, mind annak a részéről aki összeállítja az anyagot. A táncosoknak az anyagfelkészülés is hónapokkal előtte megkezdődik, hogy melyik tájegység, melyik táncanyagából áll össze az előadás. Hetek alatt áll össze egy-egy koreográfia.

- tájékoztatott Soós Gyula András, tánckarvezető.

A fiatalok befogadóak a műfaj iránt. A pedagógusok visszajelzései alapján nagy szükség van az ilyen jellegű rendhagyó órákra, ugyanis az iskolákban a gyerekek egyre ritkábban találkoznak ezzel a műfajjal.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

WFMVa3kZxiw
# Kapcsolódó galériák