2024.07.13., szombat - Jenő napja
facebook
Keresés
Nem állt le az M76-os út építése – Folytatódtak az egyeztetések Balaicz Zoltán és Nagy Bálint között

Nem állt le az M76-os út építése – Folytatódtak az egyeztetések Balaicz Zoltán és Nagy Bálint között

2023. május 21., 07:35
Balaicz Zoltán polgármester arról számolt be közösségi oldalán, hogy folytatta az egyeztetéseket Nagy Bálint közlekedési államtitkárral az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út hiányzó szakaszainak megépítéséről, hiszen a projekt egyes sajtóhírekkel ellentétben nem állt le.

Mint fogalmazott, Zalaegerszegnek évtizedek óta fontos célja a kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal való összeköttetés megteremtése az M7-es autópálya irányában. A Modern Városok Program Zalaegerszeget érintő pontjai közé a cél bekerült és állami beruházás keretében 2019-2022 között két szakasz el is készült.

2022-ben az energiaválság legnehezebb időszakában a kormány számos beruházás folytatását felfüggesztette, ez a döntés akkor érintette a M76-os gyorsforgalmi út építésének folytatását is.

A városvezető emlékeztetett: a döntés után februárban és márciusban számos tárgyalást folytatott ez ügyben (Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel kétszer, Lázár János építési és közlekedési miniszterrel kétszer, továbbá Csepreghy Nándor miniszter-helyettessel, Nagy Bálint közlekedési államtitkárral és Pántya József útépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkárral több alkalommal).  A tárgyalások során a beruházás költségeinek csökkentése érdekében több műszaki módosításról is megegyezés született a nyomvonalat illetően. 

Bejegyzésében kitért arra, hogy a néhány nappal ezelőtt megjelent 174/2023. (V. 12.) kormányrendelet Lázár János miniszter előterjesztése alapján nem érinti az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út hiányzó szakaszainak megvalósítását, az továbbra is kiemelt kormányzati projekt. Az Építési és Közlekedési Minisztérium közbeszerzési tervében szerepel az engedélyes kiviteli tervek módosítására vonatkozó nyílt EU-s közbeszerzési eljárás kiírása.

Az áttervezést követően (amely módosítja a Sármellék – Balatonszentgyörgy – Keszthely térségében lévő nyomvonalat, valamint több ív és emelkedő méretén is változtat) először, 2024-ben a keszthelyi bekötés befejezése valósulhat meg, majd utána elindulhat az Alsónemesapáti és Sármellék közötti szakasz megvalósítása. 

Hangsúlyozta: a helyismerettel nem rendelkező sajtóorgánumok az M76-os úttal kapcsolatos rossz információk mellett a Kosztolányi utca kétirányúsításáról és felújításáról is azt írták, hogy a projektet törölte a kormány, miközben azt az önkormányzat valósítja meg, a munkálatok pedig már javában zajlanak. Ez is megerősíti, hogy mennyire fontos az előzetes tájékozódás és a hiteles információk beszerzése. 

Fotó: Balaicz Zoltán/Facebook