2024.06.15., szombat - Jolán, Vid napja
facebook
Keresés
Megemlékeztek – 134 éve született Ho Si Minh

Megemlékeztek – 134 éve született Ho Si Minh

2024. május 17., 17:45
Emlékünnepséget tartottak Ho Si Minh születésének 134. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen a Vietnámi Szocialista Köztársaság nagykövete, a nagykövetség munkatársai, a Magyarországon élő vietnámi közösség, Zalaegerszeg, illetve az MSZP helyi szervezetének vezetői is részt vettek.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester felidézte, hogy a zalai vármegyeszékhelyen 1976-ban emeltek szobrot a Ho Si Minh tiszteletére, a köztéri alkotást 2015-ben felújították. Nguyen Thi Bich Thao nagykövet köszönetet mondott a zalaegerszegieknek, akik megőrizték a vietnámi vezető emlékét és évtizedek óta ápolják és gondozzák az emlékművet, amely szavai szerint a két nemzet barátságát is jelzi.

Zalaegerszeg kiemelt helyett kapott a vietnamiak szívében; Kelet-Európában itt van egyedül Ho Si Minh-nek szobra, amit a zseniális, nagy vezetőnek állítottak. A vietnámiak számára Ho Si Minh államalapító volt, aki elvezette az országunkat a függetlenségig, a szabadságig. Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy magyarországi városban - Zalaegerszegen - van egy őt ábrázoló remekmű.

- mondta köszöntőjében Nguyen Thi Bich Thao, a Vietnámi Szocialista Köztársaság nagykövete.  

Ho Si Minh sokat tett azért, hogy egyesítse országát és jólétet biztosítson népének – erősítette meg szavait Botz László, a Magyar - Vietnami Baráti Társaság elnöke. A vietnámiak idén ünneplik a genfi Béke-egyezmény aláírásának 70. évfordulóját, amely véget vetett a vietnámi francia háborúnak.  Ebben az időszakban a vietnámi fiatalok sok lehetőséget kaptak Magyarországtól.  

Hatezer vietnámi diák tanult Magyarországon, akik a későbbiek folyamán az ország vezetőivé váltak. Ezzel gyakorlatilag hozzájárultak ahhoz, hogy az ország újra felvirágozzon. A Magyarországgal való kapcsolat nem csak ma, a 21. században érvényes, hanem már a 20. század közepétől kezdődőden szoros baráti kapcsolat alakult ki a két ország között. Ezt most próbájuk úja feléleszteni, és a társadalom minden területére kiterjedően próbáljuk ezt a barátságot hasznossá tenni mind magyarok, mind pedig a vietnámiak részére.

- erről már dr. Botz László, a Magyar - Vietnami Baráti Társaság elnöke beszélt.

A megemlékezők a közelgő születésnap alkalmából virágkosrakat helyeztek el az államalapító szobránál.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

OiQ8NKeQIAs
# Kapcsolódó galériák