2024.07.13., szombat - Jenő napja
facebook
Keresés
Hazaért a különdíj - bemutatták a Göcseji Múzeum elismerését

Hazaért a különdíj - bemutatták a Göcseji Múzeum elismerését

2023. június 06., 14:22
Mint arról már beszámoltunk, elnyerte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. A hírt ma sajtótájékoztatón is megerősítették. A Pulszky Társaság 1996-ban alapított kitüntetésére az intézmények jelölés alapján, illetve saját kezdeményezésre nyújthatták be pályázatukat.

A Zala vármegyei közgyűjtemény a szövetségétől és a Magyar Nemzeti Múzeumtól kapott ajánlást. A megítélés szerint a tudományos munka, az ismeretátadás, a digitalizálás és az infrastruktúra megújítása területén kiváló tevékenységet végeztek. 

Úgy látta a külső elfogulatlan, és hangsúlyozom, szakmai szemlélő, hogy mi a múzeumi munka teljes spektrumában nagyon jó színvonalon, kiemelkedő színvonalon tudtunk teljesíteni. És azt gondolom, ez az elmúlt egy évünk - hiszen tavaly május közepén nyílt meg a Göcseji Múzeum - szakmai tevékenységének az elismerése.

-    fogalmazott Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója.

Az intézmény nyáron rendhagyó tárlatvezetéseket szervez. Zoob Kati divattervező Repertoár – Az ellentétek harmóniája című időszaki kiállítását mások mellett képzőművész, pszichológus, költőnő, könyvtárigazgató és ruhaipari mérnök mutatja be a közönségnek. A tervek szerint a Múzeumok éjszakáján Verebes István színész-rendező várja a közönséget – mondta el portálunknak Szényi Krisztina, az intézmény kommunikációs munkatársa.

 A zalaegerszegi közönség nagyon szereti, hogyha az alkotásokhoz történeteket is mesélünk, és különböző sztorikat mondunk el, kulisszatitkokat. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy ne csak mi, a múzeumban dolgozó munkatársak beszéljünk ezekről a gyönyörű tárgyakról és öltözékekről, hanem felkértünk ismert zalaegerszegieket, akik úgy gondoltuk, hogy ebben a kiállításban majd lubickolnak, és nagyon fogják élvezni azt, hogy szubjektív tárlatvezetéseket tarthatnak.

A közgyűjtemény 1955. július másodikán nyitotta meg kapuit. Közel egy évtizedes hagyomány szerint az évfordulóhoz közel eső munkanapon ünneplik a „Göcseji Múzeum napját”. Az alapítóról elnevezett Szentmihályi Imre-díjat a munkatársak javaslatai alapján adják át. Az elismerést idén Vizsi György vehette át, aki két évtizeden át gondoskodott a falumúzeum épületegyüttesének állagmegőrzéséről: a zsúp tetők folyamatos megújításáról, a házak sározásáról és meszeléséről.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

g87IU3tkIOc
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek