2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Komplex gyermektábor Gébárton

Komplex gyermektábor Gébárton

2024. július 04., 14:00
Komplex gyermektábornak adott otthont a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. A program célja az általános iskolás korosztály számára a népi kismesterségek bemutatása volt. Az egyhetes foglalkozáson idén 35 gyermek vett részt.

A szakemberek segítségével a fiatalok különféle tárgyakat, többek között a bodzasípot, kerámia edényt, bőr tolltartót, könyvjelzőt, valamint gyöngyfűzéssel karkötőt és virágot készítettek.

Az én kedvencem a fűzés volt, ahol csináltam virágokat, gyűrűt, karkötőt, nagyon sok mindent és összességében nagyon tetszett a tábor

- mesélte Keményffy-Lengyel Anna Krisztina.

A 38. alkalommal megrendezett tábor egyik különlegessége az almáspite sütése volt. Az uzsonnára való édességet a gyermekek maguk tölthették és rácsozhatták.

A mai népi gasztronómiánk egy nagyon régi, a dédnagymamámtól származó almáspite recepttel foglalkozik. Ezt egy kicsit újra gondoljuk, és nem tepsiben sütjük meg nagyban, hanem minden gyermek saját maga elkészítheti egy muffin papír formában a saját maga rácsoskáját vagy kosarát

- nyilatkozta Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység vezetője.

A kicsik a gyertyaöntést és mártást élvezték a legjobban. A díszek előállításához természetes alapanyagokat használtak, mivel az intézmény dolgozóinak kiemelten fontos a környezet védelme.

Méhviaszból készítünk kétféle gyertyát, az egyiket valóban önteni fogjuk, a másikat pedig mártjuk. A mártásnál parafinba fogjuk bemártani a kanócunkat és abból lesz egy ilyen gyönyörű hegyes csúcsos gyertyánk, amikor pedig öntünk akkor pedig a méhviaszt vagy tojáshéjba, vagy pedig egy ilyen modernebb szilikon formába helyezzük el és akkor egy gyönyörű méhkast kapunk

- mondta el Pozvai Andrea, népi játszóházvezető.

A program zárásaként az alkotásokból kiállítást rendeznek. A táborozók a hagyományos technikával készített tárgyakat és játékokat haza is vihetik magukkal.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

1gX5IAQhtFY
# Kapcsolódó galériák