2024.05.12., vasárnap - Pongrác napja
facebook
Keresés
Kikeleti forgatag

Kikeleti forgatag

2024. március 23., 18:00
Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának közeledtével a metszéséhez és oltásához kaphattak tanácsot; facsemetéket, magokat vásárolhattak; valamint megismerkedhettek a zalai pálinkafőzés történetével is azok, akik részt vettek a Göcseji Falumúzeum idei első szabadtéri rendezvényén. A Kikeleti forgatagban kirakodóvásár, gyermekprogramok és lacikonyha is várta a látogatókat.

Aki jól figyelt, legközelebb akár maga is megpróbálkozhat az oltással, de a kevésbé gyakorlott kerttulajdonosok a Göcseji Falumúzeumban szakemberek segítségét kérhették.

Volt a nagyanyámnál egy sárga fajta alma, abból szeretnék szaporítani, mert úgy érzem, ezt nem kell permetezni és finom.

Nemcsak Mészáros László, hanem Nagy-Horváth Jolán is almavesszőt oltatott.

Van egy nyári almafánk, nagyon öreg, eperalmának hívják, ebből oltattam egy másikat, szeretném, hogy megmaradjon ez a fajta.

Az őshonos gyümölcsfajták megőrzése a célja a Vadkörte Gyümölcsész Körnek is - mondta el Halász Elemér gyümölcsész.

Pusztulóban vannak a régi fajták, mert egyre több régi fát kivágnak, és nem ültetnek helyette újat. Hogy megmentsük a tájfajtákat, folyamatosan pótolni kell ezeket, ezt szeretnénk elérni.

A kiskertészek, a gyerekek fenntarthatósági érzékenyítő játékban vehettek rész és régmúlt korok paraszti életformájával ismerkedhettek „Pálfi Gyurka kalandjai” nyomán. A felnőttek eközben a zalai pálinkafőzés történetéről és mesterfogásairól hallhattak előadást - tudtuk meg Varju Andrástól, a Göcseji Falumúzeum tagintézmény-vezetőjétől.

Göcsejről tudni kell, hogy hihetetlen fajtagazdagsággal találhatók meg a különböző gyümölcsök, itt elsősorban almára, körtére, szilvára kell gondolni, és nagyon hosszú idő óta főzi a parasztember a pálinkát. 

A göcseji pálinkafőzéshez kötődő tárgyi emlékekből időszaki kiállítás nyílt a zalaegerszegi skanzenben.

Szöveg: Ferenczy Gyöngyi

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

RB_h8xhQ1ns
# Kapcsolódó galériák