2024.06.14., péntek - Vazul napja
facebook
Keresés
Húsvétra készülnek a keresztény egyházak

Húsvétra készülnek a keresztény egyházak

2024. március 28., 16:10
Húsvétra készülnek a keresztény egyházak. A katolikus, református és evangélikus felekezetek számára egyaránt ez a legfontosabb ünnep. Ebből az alkalomból Zalaegerszegen is többnapos programsorozatot szerveznek.

Stróber László apátplébános emlékeztetett: húsvétkor az élet ajándékát ünnepeljük. Ilyenkor a városban tartott liturgikus események közül kiemelkedik a városi keresztút, amely a nagypénteki szertartás után este hétkor kezdődik.

Indulunk a nagytemplomtól és a kálváriáig imádkozzuk a keresztút állomásait. A nagyszombati szertartásunk az este fél 7-kor kezdődik, húsvét vasárnap pedig a nagy ünnepi szentmisénket 10 órakor dr. Székely János megyéspüspök fogja bemutatni.

Az evangélikus gyülekezet programja csütörtökön este tisztújítással és istentisztelettel indul, majd nagypénteken folytatódik. 

Nagypénteken délelőtt 9 órakor passióolvasó Istentisztelet lesz, amelyben János evangéliumát fogjuk felolvasni és közben a gyülekezet az adott szakaszoknak megfelelő ének-verseket énekel. Ez egy különleges forma.

- részletezte Zsugyel Kornél evangélikus lelkész, aki húsvét vasárnap és hétfőn délelőtt 9 órára várja a híveket.

A református templomban szintén többször lesz szertartás a hosszúhétvégén. Hodánics Péter bejelentette: a húsvéti istentiszteleteket a szokott rendben tartják. 

Reggel 8 órakor van egy Istentiszteletünk itt Zalaegerszegen. 10 órakor van a nagy istentisztelet. Ezek mind a feltámadás csodáját fogják újra és újra felidézni. Még aznap, húsvét vasárnap délután háromkor Zalaszentgróton és Zalalövőn is lesznek istentiszteletek

- ismertette Hodánics Péter lelkipásztor.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. 

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

mGpJWQaWUCI
# Kapcsolódó galériák